Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Francia vasutas cég rendezné át a Nyugatit

2007.11.13. 16:05
Egy francia állami cég segít kitalálni, mi legyen a Nyugati pályaudvar mögötti harminchektáros terület sorsa. Az épület tervezői már szerződés birtokában dolgoznak a négyszáz méteres kormányzati épületen.

Hétfőn aláírta a kormányzati negyed épületének tervezői szerződését a nemzetközi építészpályázat győztese, a Janesch Péter vezette csapat és a Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI). Bár a zsűri már augusztusban kihirdette, hogy a négyszáz méter hosszú, környezettudatos házat találta a legjobbnak, az mindig csak a konkrét tárgyalásokon dől el, hogy végül a nyertes cég kapja-e a megbízást.

A tervezéshez Janeschék projektcéget alapítottak. A Team 0708 Kft., amelynek neve az eredmény kihirdetési idejére és a munkára szolgáló két évre reflektál, egy Kecskeméti utcai irodaház két emeletét foglalja majd el. A tervezői attitűdöt jelzi, hogy a csapat részben nyitott helyszínként tekint irodájukra, így a földszinten kávézót indítanának be, az épületet pedig a Supergroupból kiváló Till Attila és Kis Tamás László új cégével, a Propagandával osztják meg.

Szó van arról is, hogy ide költözne a pályázat urbanisztikai részét kidolgozó japán sztárépítész, Kengo Kuma csapata is.

A Team 0708 jelenleg az engedélyezési terveken dolgozik. Az irodát vezető Janesch Péter feladata a koordinálás mellett a kertészeti technológia kidolgozása, a környezettudatos technológia gépészeti tervezésének irányítása. De ő vinné a világításban központi szerepet játszó LED-technológiával kapcsolatos munkát és a webfejlesztést is.

Mégis foglalkoznak a Nyugatival

Mindeközben megszűnt a Nyugati pályaudvar urbanisztikai fejlesztése körül honoló csönd. Ahogy arról beszámoltunk, a kormányzati negyed Nyugati pályaudvar mögé helyezése mellett a fő érv az volt, hogy a beruházás majd eltűnteti a város közepéről a harminchektáros ipari területet, és segít összekötni a sínekkel elválasztott VI. és XIII. kerületet.

Ehhez képest cikkünk feltárta, hogy a beruházásnak sokáig nem volt felelőse, senki nem koordinált az egymással sokszor ellenérdekelt felek közt.

A KVI a közelmúltban azonban felállította a Programalkotó Fórum nevezetű társaságot, amelynek célja, hogy kidolgozza a Nyugati mögötti terület jövőjét. Bizakodásra adhat okot, hogy a fórumnak tagja az Arep nevezetű francia vasúti cég is, amely függetlenként képes lehet összehangolni a feleket.

Az építészettel, várostervezéssel és dizájnnal foglalkozó cég a Máv, a főváros, a VI. kerület és a KVI érdekei mentén igyekszik urbanisztikai tervet kidolgozni. A KVI kommunikációs felelőse, Láng Balázs elmondta, az Arep vizsgálja azt is, hogy a vágányok lesüllyesztésével vagy felülépítéssel lehet megoldani a harminchektáros terület rehabilitációját. Foglalkoznak azzal is, hogy miképpen lehet a vasúti közlekedést kiköltöztetni a közösségi funkciót kapó Eiffel csarnokból.

Láng szerint annak a tervnek a megvalósulására van nagyobb esély, amely nem szintben kötné össze a vasúti terület két oldalán elterülő városrészeket, hanem az olcsóbb felülépítést választanák.

Az Arepet nem pályázaton választották ki, hanem "széleskörű tapasztalataik" miatt hívták meg a Programalkotó Fórumba. Szempont volt, hogy a cég állami tulajdonban van, így ismeri az ilyen beruházások jellegzetességeit.

A fórum január elején hirdeti ki döntését.