Judit
3 °C
7 °C

Új szabályokat akarnak a fővárosi koalíciós egyeztetéseknek

2007.05.07. 16:36
Burány Sándor, az MSZP budapesti elnöke és Demszky Gábor főpolgármester javaslatokat fogalmaztak meg a koalíció további együttműködésére, melynek célja az áprilisi közgyűlésen kipattant MSZP-SZDSZ konfliktus rendezése. Demszky szerdára hívta össze a Fővárosi Koalíciós egyeztető tanács ülését, Burány szerint az SZDSZ-nek és az MSZP-nek mihamarabb tárgyalniuk kellene.

Csak a koalíciós felek egyetértése után kerülhetnek májusban a Fővárosi Közgyűlés elé azok a témák, amelyeknek a tárgyalása meghiúsult az április végi közgyűlésen, jelentette ki az MSZP budapesti elnöke hétfőn. Várják a koalíciós egyeztető tanács ülésezése időpontjának megjelölését Demszky Gábortól, aki a múlt héten külföldön volt szabadságon, mondta Burány Sándor.

A szocialista politikus közölte, hogy a május végi közgyűlés előtt még van idő a koalíciós egyeztetésre, de jó lenne, ha ez mielőbb megtörténne. "Én örülnék neki, ha minél gyorsabban leülnénk, mert ebben a helyzetben nem jó lenni sokáig" - tette hozzá.

Közben szerdára összehívta a Fővárosi Koalíciós egyeztető tanács ülését a főpolgármester, közölte Nyáry Krisztián, a főpolgármesteri hivatal kommunikációs igazgatója. Demszky Gábor a főpolgármesteri kabinet hétfői ülésén tájékoztatta erről az ülés résztvevőit.

Hatáskörökről vitáznak a koalícióban

Burány Sándor leszögezte, a legfontosabb az, hogy a koalíciós egyeztető tanács funkciója feleljen meg a koalíciós megállapodásban rögzítetteknek. Várhatóan módosítani kell a jelenlegi koalíciós megállapodáson, a múlt hónapban ugyanis a főpolgármester Horváth Csabára bízta az egészségügyi kérdéseket, amelyek a szerződés szerint Demszky Gáborhoz tartoznak, mondta Burány. A szocialisták nem akarnak vitázni a főpolgármester-helyettesek hatásköréről, ahhoz viszont ragaszkodnak, hogy a koalíciós szerződésben rögzített hatásköröket megkapják.

Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes esetében a hatáskörök rögzítettek ugyan, de ezek értelmezése körül polémia zajlik, jegyezte meg. A koalíciós szerződés a közműcégeknél a szakmai irányítás Hagyó Miklóshoz tartozik, a szocialisták azonban szeretnék, ha komplexen, a gazdálkodással együtt lennének hatáskörei Hagyó Miklósnak a cégeknél. "Azért, mert mérlege van egy közműcégnek, az nem jelenti azt, hogy azt a szakmai irányítást, ami nyilván befolyásolhatja a mérlegfőösszegeket, átveheti egy másik főpolgármester-helyettes" - fűzte hozzá.

Frakciószünet az egyeztetésekre

Az áprilisi közgyűlésen kipattant MSZP-SZDSZ konfliktusról az elnök elmondta, a problémát az okozta, hogy "a főpolgármester felrúgott egy együttműködési szabályt". Eszerint ugyanis ha egy kérdésben vita van a koalícióban, akkor az nem kerülhet a közgyűlés elé, míg arról nem volt koalíciós egyeztetés. "Erre szeretnénk majd felhívni a főpolgármester figyelmét a koalíciós egyeztető tanács ülésén” – fogalmazott Burány Sándor.

A főpolgármester hétfőn bejelentette azt is, hogy a jövőben, ha a Fővárosi Közgyűlés ülésein valami miatt, például félreszavazás miatt, meg kell ismételni egy szavazást, akkor ez előtt mindig frakciószünet lesz a szükséges egyeztetések érdekében. Napirendre pedig csak az után kerülhet ismét a vitás ügy, ha abban egyetértés van.

Egyidejűleg azt is indokolni kell majd, hogy a szervezeti szabályzat mely pontja alapján került sor az adott téma újbóli napirendre vételére, jegyezte meg a kommunikációs igazgató. A főpolgármester indítványával egyetértett az MSZP- és az SZDSZ-frakcióvezető is a kabinet ülésén.

Egy nappal korábban szóba állnak

Támogatták a frakcióvezetők a főpolgármester azon kezdeményezését is, hogy a jövőben a közgyűlés előtti napon véglegesen egyeztessenek a koalíciós partnerek azokban a kérdésekben, amelyek határozati javaslatai bizottsági tárgyalás után módosultak ahhoz képest, amiben korábban a kabinet megállapodott.

Ezt a változtatást a főpolgármester a legutóbbi közgyűlésen történtek miatt szorgalmazza, ezen ugyanis az ülés közben megváltozott az SZDSZ korábbi álláspontja. Emiatt viszont a szocialisták csaknem kéttucat témát levetettek az április végi közgyűlés napirendjéről. A jövőben csak a koalíciós frakcióvezetők egyetértésével kerülhet bármilyen kérdés a közgyűlés elé, mondta Nyáry Krisztián.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?