Diána
12 °C
27 °C

Új szabályokat akarnak a fővárosi koalíciós egyeztetéseknek

2007.05.07. 16:36
Burány Sándor, az MSZP budapesti elnöke és Demszky Gábor főpolgármester javaslatokat fogalmaztak meg a koalíció további együttműködésére, melynek célja az áprilisi közgyűlésen kipattant MSZP-SZDSZ konfliktus rendezése. Demszky szerdára hívta össze a Fővárosi Koalíciós egyeztető tanács ülését, Burány szerint az SZDSZ-nek és az MSZP-nek mihamarabb tárgyalniuk kellene.

Csak a koalíciós felek egyetértése után kerülhetnek májusban a Fővárosi Közgyűlés elé azok a témák, amelyeknek a tárgyalása meghiúsult az április végi közgyűlésen, jelentette ki az MSZP budapesti elnöke hétfőn. Várják a koalíciós egyeztető tanács ülésezése időpontjának megjelölését Demszky Gábortól, aki a múlt héten külföldön volt szabadságon, mondta Burány Sándor.

A szocialista politikus közölte, hogy a május végi közgyűlés előtt még van idő a koalíciós egyeztetésre, de jó lenne, ha ez mielőbb megtörténne. "Én örülnék neki, ha minél gyorsabban leülnénk, mert ebben a helyzetben nem jó lenni sokáig" - tette hozzá.

Közben szerdára összehívta a Fővárosi Koalíciós egyeztető tanács ülését a főpolgármester, közölte Nyáry Krisztián, a főpolgármesteri hivatal kommunikációs igazgatója. Demszky Gábor a főpolgármesteri kabinet hétfői ülésén tájékoztatta erről az ülés résztvevőit.

Hatáskörökről vitáznak a koalícióban

Burány Sándor leszögezte, a legfontosabb az, hogy a koalíciós egyeztető tanács funkciója feleljen meg a koalíciós megállapodásban rögzítetteknek. Várhatóan módosítani kell a jelenlegi koalíciós megállapodáson, a múlt hónapban ugyanis a főpolgármester Horváth Csabára bízta az egészségügyi kérdéseket, amelyek a szerződés szerint Demszky Gáborhoz tartoznak, mondta Burány. A szocialisták nem akarnak vitázni a főpolgármester-helyettesek hatásköréről, ahhoz viszont ragaszkodnak, hogy a koalíciós szerződésben rögzített hatásköröket megkapják.

Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes esetében a hatáskörök rögzítettek ugyan, de ezek értelmezése körül polémia zajlik, jegyezte meg. A koalíciós szerződés a közműcégeknél a szakmai irányítás Hagyó Miklóshoz tartozik, a szocialisták azonban szeretnék, ha komplexen, a gazdálkodással együtt lennének hatáskörei Hagyó Miklósnak a cégeknél. "Azért, mert mérlege van egy közműcégnek, az nem jelenti azt, hogy azt a szakmai irányítást, ami nyilván befolyásolhatja a mérlegfőösszegeket, átveheti egy másik főpolgármester-helyettes" - fűzte hozzá.

Frakciószünet az egyeztetésekre

Az áprilisi közgyűlésen kipattant MSZP-SZDSZ konfliktusról az elnök elmondta, a problémát az okozta, hogy "a főpolgármester felrúgott egy együttműködési szabályt". Eszerint ugyanis ha egy kérdésben vita van a koalícióban, akkor az nem kerülhet a közgyűlés elé, míg arról nem volt koalíciós egyeztetés. "Erre szeretnénk majd felhívni a főpolgármester figyelmét a koalíciós egyeztető tanács ülésén” – fogalmazott Burány Sándor.

A főpolgármester hétfőn bejelentette azt is, hogy a jövőben, ha a Fővárosi Közgyűlés ülésein valami miatt, például félreszavazás miatt, meg kell ismételni egy szavazást, akkor ez előtt mindig frakciószünet lesz a szükséges egyeztetések érdekében. Napirendre pedig csak az után kerülhet ismét a vitás ügy, ha abban egyetértés van.

Egyidejűleg azt is indokolni kell majd, hogy a szervezeti szabályzat mely pontja alapján került sor az adott téma újbóli napirendre vételére, jegyezte meg a kommunikációs igazgató. A főpolgármester indítványával egyetértett az MSZP- és az SZDSZ-frakcióvezető is a kabinet ülésén.

Egy nappal korábban szóba állnak

Támogatták a frakcióvezetők a főpolgármester azon kezdeményezését is, hogy a jövőben a közgyűlés előtti napon véglegesen egyeztessenek a koalíciós partnerek azokban a kérdésekben, amelyek határozati javaslatai bizottsági tárgyalás után módosultak ahhoz képest, amiben korábban a kabinet megállapodott.

Ezt a változtatást a főpolgármester a legutóbbi közgyűlésen történtek miatt szorgalmazza, ezen ugyanis az ülés közben megváltozott az SZDSZ korábbi álláspontja. Emiatt viszont a szocialisták csaknem kéttucat témát levetettek az április végi közgyűlés napirendjéről. A jövőben csak a koalíciós frakcióvezetők egyetértésével kerülhet bármilyen kérdés a közgyűlés elé, mondta Nyáry Krisztián.