Sára, Márió
2 °C
6 °C

Demszky nyugodt alakuló ülésben bízik

2006.10.11. 12:49
A koalíciós megállapodás alapjául szolgáló elvi megállapodást írtak alá az MSZP és az SZDSZ fővárosi vezetői és frakcióvezetői szerdán, két nappal a Fővárosi Közgyűlés alakuló ülése előtt. A pénteki ülésen ugyan a két pártnak nem lesz minősített többsége, de nem számítanak különösebb nézeteltérésekre a két oldal között, pedig Demszky fizetése is a témák közt szerepel.

Elvi megállapodást írtak alá a következő ciklusra vonatkozó várospolitikáról az MSZP és az SZDSZ fővárosi vezetői és frakcióvezetői szerdán délelőtt a Főpolgármesteri Hivatalban. A dokumentum, melyet Demszky Gábor főpolgármester, Molnár Gyula, az MSZP budapesti elnöke és a fővárosi frakció vezetője, Ikvai-Szabó Imre, az SZDSZ frakcióvezetője, valamint Lakos Imre, az SZDSZ választmányi elnöke szignáltak, a már tárgyalás alatt lévő koalíciós megállapodás alapjául szolgál, bár a személyi kérdésekre nem tér ki. A két párt csak később akar kitérni a konkrét személyekre és a bizottságokra, mondta el Demszky, így továbbra sem derült ki, hány főpolgármester-helyettes lesz.

A megállapodás hátterét a két párt között korábban megkötött szerződések adják, többek között a kormány és a főváros együttműködéséről szóló Budapest Szerződés, a kormányprogram, valamint a Podmaniczky Program, melyek „új megközelítésekkel” egészülnek ki, fejtette ki Demszky. A főpolgármester kitért arra is, hogy a tervek szerint így kezdeményező szerepet vállalnak a piaccal való kooperációban, a fejlesztések tekintetében egy egységként kezelik Budapestet és az ahhoz tartozó agglomerációt, valamint a közlekedés fejlesztésével javítják a fővárosiak életminőséget. Hozzátette, hogy liberálisok programjához hasonlóan a megállapodás 40 pontból áll, melyet az MSZP-vel való egyeztetés után átszerkesztettek.

Elkelt Demszky mandátuma

Demszky Gábor elmondta, hogy a szerdán - a korábbi ciklusokhoz hasonlóan - lemondott a Fővárosi Közgyűlésben szerzett mandátumáról, így annak létszáma 66-ról 67-re növekedett, mivel a főpolgármester automatikusan tagja a testületnek. Hozzátette, hogy az SZDSZ budapesti választmánya döntésének értelmében jogosult arra, hogy maga határozza meg a felszabadult helyre delegálandó szabad demokrata képviselőt, aki így a korábbi híreknek megfelelően az eddigi kabinetfőnök-helyettes, Dancs Gábor lesz.

Mivel Demszky csak szerdán, azaz két nappal a közgyűlés pénteki alakuló ülése előtt jelentette be hivatalosan lemondását, a három napos jogorvoslati határidő miatt Dancs Gábor csak megfigyelőként vehet részt az alakuló ülésen. Ezzel viszont a koalíciós pártoknak nem lesz meg a minősített többségük, ehhez ugyanis a jelenlegi 33 helyett 34 mandátumra lenne szükségük. Nem lesz olyan kérdés, amiben ellentétek lennének a koalíció és az ellenzék között, bízunk benne, hogy rendben, nyugalomban lezajlik az alakuló ülés, mondta el az Index kérdésére Demszky.

Rajk még marad

Az ülésen egyébként részt vesz majd Rajk László, aki az SZDSZ listáján csak húzónévként szerepelt, de várhatóan nem jelenik meg Kecskés Gusztáv, aki a VII. kerületi listás mandátuma mellett döntött a fővárosival szemben. A Fővárosi Közgyűlés tagjai pénteken esküt tesznek, és a koalíció előterjesztésére várhatóan döntenek a főpolgármester fizetéséről, valamint a Kossuth tér október 23-i közterület-használatáról.

15%

Edith Eva Eger A döntés

3999 Ft
3400 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft