Judit
3 °C
7 °C

Vesztésre állnak a boltosok a Kökin

2008.04.13. 15:47
Lezárták vasárnap a Kőbánya-Kispest metróállomás gyalogos felüljáróját, elvágva ezzel az ott található boltokat a metró és vonatok utasaitól. Az intézkedés eredményes volt, a csak egy irányból megközelíthető boltok (köztük a patika és hentesüzlet), illetve BKV jegypénztár teljesen kihalt.

Hosszú hónapok óta húzódó harc végére kerülhet lassan pont azzal, hogy a BKV megfosztotta vevőitől a lebontásra váró épületrész bontásnak ellenálló boltjait. A lerobbant metróállomás és buszpályaudvar megújítása egy bevásárlóközpont építésével párhuzamosan, zömében az ott befektetők költségén valósul meg. Az építési terület kiürítése azonban az érintett boltosok ellenállásába ütközött, ami nem is csoda, a város egyik legnagyobb utasforgalmú csomópontjának közepén voltak a boltjaik.

Jogszerűen zárták le a felüljárót

A Kőbánya-Kispesti építkezés beruházója mindenben a hatályos jogszabályoknak megfelelően járt és jár el. Az építkezés és a bontás jogerős hatósági engedély birtokában indult el - tájékoztatott a BKV. A felüljáró teljes elbontása a kiürítés ütemében zajlik majd, az érintett kereskedőkkel folyamatosak a tárgyalások. Az egyeztetések keretében 28 bérlő közül 25-tel már sikerült megállapodást kötni - áll a cég közleményében.

A BKV már többször megpróbálkozott a kiürítéssel, hol a tűzveszélyre hivatkozva, hol az éjszaka leple alatt lezárva a területet, ám a boltosok ellenállása és lobbizása miatt e kísérletek rendre kudarcba fulladtak.

Mivel a múlt héten elkészült két ideiglenes lépcső a buszpályaudvar irányába közvetlenül a gyorsforgalmi út mellett, így az épület kispesti oldalon lévő (nagyobbik) szárnyát teljesen le lehet zárni. Most falemezek zárják el a metró felől a továbbhaladást a lejáróknál, a másik oldalon ezt egy ráccsal is kiegészítve. Így hiába lehet a lépcsőn továbbra is felmenni az emeleti részre a buszpályaudvar felől, vélhetően kétszer is meggondolják majd a gyalogosok a lépcsőzős kitérőt.

A boltosok egy része azonban szemlátomást még nem adta fel. A feljárónál táblákat helyeztek ki, hogy boltok zavartalanul működnek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?