Teréz
9 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86% (353593 szavazat)

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1% (306608 szavazat)

Vesztésre állnak a boltosok a Kökin

2008.04.13. 15:47
Lezárták vasárnap a Kőbánya-Kispest metróállomás gyalogos felüljáróját, elvágva ezzel az ott található boltokat a metró és vonatok utasaitól. Az intézkedés eredményes volt, a csak egy irányból megközelíthető boltok (köztük a patika és hentesüzlet), illetve BKV jegypénztár teljesen kihalt.

Hosszú hónapok óta húzódó harc végére kerülhet lassan pont azzal, hogy a BKV megfosztotta vevőitől a lebontásra váró épületrész bontásnak ellenálló boltjait. A lerobbant metróállomás és buszpályaudvar megújítása egy bevásárlóközpont építésével párhuzamosan, zömében az ott befektetők költségén valósul meg. Az építési terület kiürítése azonban az érintett boltosok ellenállásába ütközött, ami nem is csoda, a város egyik legnagyobb utasforgalmú csomópontjának közepén voltak a boltjaik.

Jogszerűen zárták le a felüljárót

A Kőbánya-Kispesti építkezés beruházója mindenben a hatályos jogszabályoknak megfelelően járt és jár el. Az építkezés és a bontás jogerős hatósági engedély birtokában indult el - tájékoztatott a BKV. A felüljáró teljes elbontása a kiürítés ütemében zajlik majd, az érintett kereskedőkkel folyamatosak a tárgyalások. Az egyeztetések keretében 28 bérlő közül 25-tel már sikerült megállapodást kötni - áll a cég közleményében.

A BKV már többször megpróbálkozott a kiürítéssel, hol a tűzveszélyre hivatkozva, hol az éjszaka leple alatt lezárva a területet, ám a boltosok ellenállása és lobbizása miatt e kísérletek rendre kudarcba fulladtak.

Mivel a múlt héten elkészült két ideiglenes lépcső a buszpályaudvar irányába közvetlenül a gyorsforgalmi út mellett, így az épület kispesti oldalon lévő (nagyobbik) szárnyát teljesen le lehet zárni. Most falemezek zárják el a metró felől a továbbhaladást a lejáróknál, a másik oldalon ezt egy ráccsal is kiegészítve. Így hiába lehet a lépcsőn továbbra is felmenni az emeleti részre a buszpályaudvar felől, vélhetően kétszer is meggondolják majd a gyalogosok a lépcsőzős kitérőt.

A boltosok egy része azonban szemlátomást még nem adta fel. A feljárónál táblákat helyeztek ki, hogy boltok zavartalanul működnek.