Mátyás
-6 °C
1 °C

Pénz van, engedély nincs a gigantikus kockákra

2004.04.16. 12:21
Háromszáz millió forintot nyert a Magyar Fejlesztési Bank pályázatán, mégis kétséges, hogy megépülhet az a három gigantikus kockából álló, impozáns külsejű ideiglenes építmény, amely a pályázati feltételek szerint Magyarország EU-csatlakozásának hivatott emléket állítani. A Fővárosi Önkormányzat nem adott engedélyt a tervezett helyszínre, a tervezők azóta kilincselnek kerületi önkormányzatoknál és magánszemélyeknél, hogy a május 31-i határidőig felépíthessék a Konstruktív nevű alkotást, és ne vesszen el a pályázaton nyert pénz. Érdeklődésükre eddig két pozitív választ kaptak: egyet a Camponától, egyet Párizsból.
"A sírógörcs és az idegösszeomlás határán állok az elmúlt két hétben" - mondta az Indexnek Erdélyi Zsolt ötletgazda, aki úgy tudja, hogy a Fővárosi Önkormányzat első körben még tárgyalásra sem akarta bocsátani a kockák építésiengedély-kérelmét. Horváth Sándor, a Fővárosi Önkormányzat Közterületi Alosztályának vezetője kérdésünkre azzal indokolta a Várostervezési és Városképvédelmi Bizottság elutasító döntését, hogy a Konstruktív nevű építmény egyszerűen túl nagy, és zavarná az ingyenes Sting-koncertet, amelynek időpontját szerződésben rögzítették. Erdélyi szerint az indoklásban említenek egy sörsátrat is, ami nyáron üzemelne a helyszínen.

Ha nincs idő, nincs pénz sem

Tekintse meg képeinket!
Erdélyi Zsolt és a tervező Materiart Bt. képviselői az elutasítás óta engedélyért kilincselnek a megfelelő nagyságú területtel rendelkező kerületek önkormányzatainál és magánszemélyeknél, de rendre elutasító válaszokat kapnak. Az idő sürget, hiszen a pályázati pénz elnyerésének feltétele, hogy május 31-ig álljon az építmény, amely három, egyenként huszonnyolc méteres belső átlójú kockából állna. Ezt az információt a az MFB kommunikációs főigazgatója, László Boglárka is megerősítette az Indexnek.

Kérdésünkre Erdélyi és a tervező cég tulajdonosa, Moldován Tamás is elmondta, a sarkukon álló, huzalokkal rögzített kockákat és az őket összekötő rámparendszert akár tíz nap alatt fel tudnák húzni, de a stabil betonalapozás megkötéséhez idő kell. A sürgősség miatt nincsenek igazán nyerő tárgyalási pozícióban, hiszen a terület tulajdonosával való megegyezés után vészes gyorsasággal kell megkezdeniük az alapozást. Másrészt kevéssé töltené be szórakoztató- és látványfunkcióját az építmény, ha valamelyik peremkerületben rejtenék el a szemek elől.

Párizs-Campona tengely

Erdélyi elmondta, Magyarországon eddig egyedül a Campona érdeklődött a Konstruktív iránt, a többi lehetséges helyszín tulajdonosai mindig találtak valami problematikus pontot, legtöbbször azt, hogy ideiglenes építményről van szó.

A koncepció ugyanis hasonló az Eiffel-toronyéhoz, amelyet erdetileg néhány évvel az 1889-es felépítés után lebontottak volna, végül mégis maradt, mivel stabilnak és a város egyedülálló díszének bizonyult. A párizsi Nuit Blanche művészeti társulat egyébként tárt karokkal várná a három kockát, de az MFB pályázata szerint csak akkor járna a pénz, ha a public art műalkotás a megadott időpontig és természetesen Magyarországon épülne fel.

Kultur- és vizuálközpont hiába?

Klikk a képre!
Ha sikerül időben helyet illetve engedélyt szerezni, hasonlóan különleges építmény lesz a Konstruktív: az egyedi kialakítás lehetővé teszi, hogy nappal kulturális performanszoknak, kiállításoknak adjon otthont, éjjel pedig a tervek szerint látványos képeket, filmeket, fényeket vetít a kockák belső és külső falaira a Cinetrip Vizuális Brigád. (A Konstruktív zenés demofilmje itt letölthető.) A gigantikus kockák alatt szabadtéri szórakozóhely üzemelne.

Erdélyi Zsolt nem érti, hogy egy, az utolsó fillérig megtervezett költségvetésű, építészetileg és kulturálisan egyedülálló létesítmény, amelyre ráadásul még a pénz is rendelkezésre áll, miért nem kell a csatlakozó Magyarország fővárosának.