Laura, Alida
18 °C
28 °C
Index - In English In English Eng

Ötmilliós bírságot kaphat a pápai kórház

2008.08.06. 20:39
A rendőrség nem tartja felelősnek, az Egészségbiztosítási Felügyelet viszont hibáztatja a pápai kórházat, mert nem az elvárható gondossággal kezeltek egy daganatos beteget, aki nem sokkal később meghalt.

A 25 éves nőt hazaengedték, miután szövetmintát vettek tőle, de fulladását nem kezelték. Két héttel később meghalt, mert a daganat nyomta a nyelőcsövét, hangzott el szerdán az RTL Híradójában. A felügyelet ezért 5 millió forintos bírsággal büntetné a kórházat, az intézmény viszont fellebbezett.

A 25 éves lányt fulladása miatt vitték kórházba. Kiderült, hogy daganat van a mellüregében. Szövetmintát vettek, amit Pécsre küldtek vizsgálatra, a lányt pedig hazaengedték. A növekvő daganat nyomta a nyelőcsövét, ezért nem kapott levegőt. Az apa hiába kérte, hogy sürgessék meg a szövettani eredményt, mert fullad a lánya.

A rendőrségi vizsgálat szerint a kórház nem hibázott. Viszont az Egészségbiztosítási Felügyelet szerint a kórház nem megfelelően kezelte azt, hogy a betegnek fulladásos rohamai vannak. Nem vették fel a beteget, hanem hazaengedték, mert meg akarták várni a szövettani eredményt. Így két hét gyakorlatilag feleslegesen telt el, és mindez közrejátszhatott abban, hogy a beteg meghalt, mondta az RTL Híradónak Holchacker Péter, a felügyelet elnökhelyettese.

A kórház ügyvédje szerint azonban az ügy nem fejeződött be, a kórház felelősségét nem állapították meg. A kártérítés kérdésére csak a bírósági eljárás lezárása után lehet rátérni, mondta Raffai Erzsébet, a pápai Esterházy Kórház jogásza. A szülők bíznak a peren kívüli egyezségben, és abban is, hogy az általuk kért kártérítést a kórház megfizeti.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!