Gerzson
-3 °C
2 °C

Ellenzi a fővárosi kórházprivatizációt a Fidesz

2005.09.27. 19:25
Ellenzi a Fidesz, hogy a főváros tovább tárgyaljon a Schöpf-Merei Kórház részleges privatizációjáról. A városházi koalíció viszont tovább tárgyalna az ügyben.

A Fidesz budapesti frakciója nem ért egyet a fővárost irányító koalíció kórházprivatizációs elképzeléseivel. Kupper András frakcióvezető szerint a Schöpf-Merei Ágost Kórház tőkeemeléses privatizációjára kiírt pályázatot eredménytelenné kellene nyilvánítani. A városházi koalíció viszont tovább tárgyalna az ügyben az egyetlen jelentkezővel.

PR-tender helyett kórházfejlesztést

A Fővárosi Közgyűlés egészségügyi bizottsága legutóbbi ülésén megtárgyalta a Schöpf-Merei kórház privatizációjára kiírt pályázatra beérkezett egyetlen ajánlatot. A városházi koalíció, az MSZP és az SZDSZ többségi döntésével úgy határoztak, hogy további tárgyalásokat kell folytatni a jelentkezővel, aki menedzsmentjogokat kért a tőkeemeléses privatizáció során, és a fővárosi önkormányzati döntések "automatikus átvezetését", ha erre szükség van - Kupper szerint.

Ugyanakkor a Fidesz ellenzi, hogy a tőkeemeléses privatizáció ilyen módon menjen végbe. Sőt, szeretnék, ha a pályázatot eredménytelenné nyilvánítanák, mondta a frakcióvezető keddi sajtótájékoztatóján. Kupper azt javasolta inkább, hogy a városházi PR-tenderekre fordított összeget költsék inkább a kórházban szükséges fejlesztésekre, beruházásokra.

További tárgyalást szorgalmaztak

A Fidesz eleve ellenzi a tőkeemeléses privatizáció olyan fajtáját, amelyben nem rögzítenék, hogy a magánbefektető a fővárosnál nagyobb tulajdoni arányt is szerezhetne egy kórházban, tette hozzá Kupper. Ezen kívül azt sem szeretnék, ha olyan feltételeket támasztana a befektető, mint amilyeneket a mostani pályázó, vagyis, hogy gyakorlatilag semmilyen pénzügyi kockázatot nem vállalna, miközben az önkormányzatnak garantálnia kellene, hogy adott esetben átvállalja a terheket.

Bőhm András, az SZDSZ városházi frakcióvezetője viszont az Indexnek elmondta: bár a pályázat részleteiről semmit sem mondhat, hiszen zárt ülésen tárgyaltak erről, azt azonban megerősítheti, hogy további tárgyalást szorgalmaztak a jelentkezővel. Bőhm szerint csak olyan megállapodásba mehet bele az önkormányzat, ami a főváros érdekeit nem sérti.

Bőhm szerint szó sincs arról, hogy privatizálnák a többségi tulajdont a kórházban, mint ahogy ennek elvi lehetőségét sem kívánják biztosítani a magánbefektetőnek.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Roger Moore Viszlát...

3200 Ft
2720 Ft