Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Kupper: Egészségkárosítóak az Andrássy úti fák

2005.04.14. 20:51
Kapcsolódó cikkek (1)
A Fidesz fővárosi frakcióvezetője szerint egészségkárosítóak az Andrássy útra telepített kőrisfák, az MTI által megkérdezett szakemberek szerint viszont optimális megoldás szüöletett.
Százötmillió forintért 350 egészségkárosító, allergizáló kőrisfát ültetnek a kipusztult platánok helyére Budapesten az Andrássy úton, közölte csütörtökön a fővárosi Fidesz-MKDSZ frakcióvezetője. Szakemberek szerint viszont jó döntés a körisfák ültetése.

Kupper András, aki a bizottság alelnöke is, a fatelepítések helyszínén tartott sajtótájékoztatóján hangoztatta: "ennyi közpénzt még senki nem fordított a fővárosban egészségkárosításra". Felszólította a városvezetést: "ha már semmit nem volt képes eddig létrehozni, legalább ne ártson a budapestieknek".

Kupper András közölte, hogy szakértőik a kőrisfa helyett az ezüsthársat javasolták volna. Ez az őshonos, magyarországi, dekoratív növény jól tűri a környezeti igénybevételt, s mivel rovarbeporzású, a szél sem "viszi annyira" a pollenjét.

Környezetvédelmi, egészségügyi, növényélettani szempontból egyaránt a legjobb megoldásnak tartják a szakemberek azt, hogy az Andrássy út, Kodály köröndön és Hősök tere közötti szakaszán is kőrisfákat telepítenek. Kocsis László, a Főkert Rt. vezérigazgatója és Palkovics László, a Corvinus Egyetem tanszékvezetője, valamint Bánsági György, a fővárosi örnyezetvédelmi bizottság elnöke is azt nyilatkozta az MTI megkeresésére, ogy az adott körülmények közt nem lehetett jobb döntést hozni, jobb fafajtát választani.