Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Játszóteret csinálna Rogán a Kossuth térből

2007.02.05. 14:59
Hamarosan újrakezdődnek a tárgyalások a Kossuth tér tulajdonjogának átadásáról. A Parlament után a Rogán Antal vezette V. kerület is bejelentkezett.

Többen is érdeklődnek a Kossuth tér tulajdonjoga után. Az Info rádió értesülése szerint a főváros hétfői kabinetülésén szó esett Rogán Antal belvárosi polgármester hétvégi nyilatkozatáról, amelyben elmondta, hogy a kérni fogja a fővárost a Kossuth tér tulajdonjogának átadására. A terület tulajdonjogára azonban igényt tart a Parlament is.

A jelenleg a fővárosi önkormányzathoz tartozó terület átadásáról tavaly ősszel kezdődtek tárgyalások Budapest és az Országgyűlés Hivatalával. A Parlamentnek a Kossuth tér alatt létesítendő mélygarázs miatt van szüksége az ingatlanra.

Nyáry Krisztián, a főpolgármesteri hivatal kommunikációs igazgatója elmondta, hogy a fővárost egyelőre csak az Országgyűlés kereste meg hivatalosan a Kossuth tér ügyében. A tavaly ősszel elindult, majd megrekedt tárgyalások a közeljövőben várhatóan felgyorsulnak.

Rogán Antal az Indexnek január végén adott interjúban így fogalmazott: "Szeretném, ha az Olimpiai parkban és esetleg a Kossuth tér déli részén egy mélygarázst építenénk. Az Olimpiai parknál egy olyan felszíni rendezést is szeretnék, ami a vitatott országgyűlési parkoló helyére is egy parkot vinne, a Széchenyi rakpart felső részén pedig megszűnne a gépjárműforgalom."

Rogán hétfőn levelet írt Demszky Gábornak és Gyurcsány Ferencnek is. "Javaslom, hogy a Kossuth tér kerüljön Belváros-Lipótváros Önkormányzatának tulajdonába, a téren álló rendőrkordont szüntessük meg, és Belváros-Lipótváros Önkormányzata a rendőrökkel zsúfolt aszfaltburkolat helyén létrehozza az ország legmodernebb és legnagyobb gyermekjátszóterét" - áll a levélben. Szerinte egy gyermekjátszótér létrehozása végre garantálhatja azt, hogy a térre visszaköltözzön a nyugalom és a béke.

A hétfői kabinetértekezleten tárgyaltak a városvezetők arról is, hogy a forrásmegosztásról szóló törvénybe több hiba csúszott. Az Info rádió a múlt héten számolt be arról, hogy a tavaly módosított jogszabály, bár a kerületek előnyben részesítését tartotta szem előtt, mégis végül a 23 kerület hátrányára vált. Ha ugyanis a főváros betű szerint betartaná a rendelkezéseit, akkor 12-15 milliárd forinttal kevesebb jutna a kerületeknek, mint tavaly. Nyáry Krisztián közölte, hogy a hibák létezését az Állami Számvevőszék is megerősítette.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!