Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Fővárosi nem a kormányzati negyedre

2007.11.14. 17:37
Egy MSZP-s bizottsági tag tartózkodása miatt elutasította a fővárosi önkormányzat szakbizottsága a szabályozási keretterv módosítását, ami elengedhetetlen a kormányzati negyed megépítéséhez. A képviselők nehezményezték, hogy fontos kérdésekre nem kaptak választ.

Egy szocialista tartózkodás miatt nem fogadta el a Fővárosi Közgyűlés városfejlesztési bizottsága szerdán a Nyugati pályaudvar térségét, az úgynevezett kormányzati negyedet érintő Fővárosi Szabályozási Keretterv módosítási javaslatát. A kérdésben végleges döntést a hó végén a közgyűlés hoz majd.

Ughy Attila a bizottság fideszes elnöke azzal indokolta az elutasítást, hogy az általuk feltett, döntően a közlekedéssel összefüggő kérdésekre a tervezők képviselői nem tudtak válaszolni. Horváth Gyula (MSZP) alelnök szerint az egy tartózkodás azért volt, mivel párttársa, akik környezetvédelmi szakértő, nem kapott megnyugtató választ arra, hogy hol, és miként pótolják a beépítés miatt megszűnő zöld területeket.

Ughy kifejtette, hogy válasz nélkül maradtak az olyan kérdések, hogy mi lesz a pályaudvar Eiffel-csarnokával, hol, milyen villamosközlekedési változások lennének. Nem kaptak választ arra a Ráday Mihály (MSZP) által felvetett kérdésre sem, hogy mi lesz a sorsa a területen lévő, országosan egyedülálló műemlék fűtőháznak.

A villamosok esetében szó esett a 47-49-esek Podmaniczky utcai továbbvezetéséről, illetve a 47/49-12/14-es járatok összekötéséről, valamint a 2-es villamos vonalának továbbvezetéséről. A politikus utalva arra, hogy a pályaudvar Európa-szerte egyedülálló XIX. századi műemlék, úgy vélte, hogy "csak bizonyos érdekköröknek" kedvezne az, ha mindenféle boltok, üzletek kerülnének az Eiffel-csarnokba. A politikus szerint nincs megnyugtató válasz arra sem, hogy mi lesz a sorsa a Ferdinánd hídnak, amelynek egyik lehajtója helyére egy kormányzati épületet terveztek.

Horváth Gyula közölte, hogy a felvetések többsége nem a szabályozási tervhez kapcsolódott. Az ugyanis, hogy miként alakulnak a közlekedési viszonyok, melyik villamos merre jár majd, nem a szabályozási tervre tartozó kérdés. Mint ahogy az sem, hogy nemzetbiztonságilag védhető-e a kormányzati negyed, vagy, hogy mi lesz a pályaudvar Eiffel-csarnokával. A szabályozási terv azt határozza meg, hogy mekkora lehet egy adott térségben a beépítés mértéke - jegyezte meg.