Árpád
-2 °C
3 °C

Leadták a tojásaikat a jobbikos tüntetők

2008.04.24. 13:36
A XII. kerületi turulért aggodó jobbikosok a be nem jelentett tüntetés helyett a városházára vonultak. Aki rendben leadta a "demonstrálótojását" azt be is engedték, így most az ülésteremben üldögélnek Árpád-sávos zászlók társaságában. És ez még sokáig így is marad, mert hiába javasolta Pokorni Zoltán, hogy hozzák előre a turul sorsáról döntő napirend tárgyalását, a fővárosi koalíció leszavazta a felvetést.

Csütörtöki ülésén dönt a fővárosi közgyűlés a XII. kerületi turulszobor jövőjéről. Az engedélyek nélkül épített emlékmű bontását jogerős bírósági ítélet mondja ki, a fővárosi koalíciós többségnek nem áll szándékában szembemenni a bírósági döntéssel, és az előterjesztés szerint csak tudomásul vennék a bírósági ítéletet.

A Jobbik villámtüntetést hirdetett a közgyűlés elé délután kettőre, mert úgy saccolták, ekkor kerül majd napirendre a kérdés. A tüntetést a rendőrség nem vette tudomásul, mert későn jelentették be.

Pokorni Zoltán, a Hegyvidék polgármestere azt javasolta a közgyűlés elején, hogy vegyék előre az ügy tárgyalását, hogy mire a tüntetők megérkeznek már legyen meg a döntés, de a koalíciós képviselők leszavazták ezt az indítványt. Pokorni az Indexnek azt mondta, azért kellene lezárni a turulügyet, hogy elmúljon ez a hisztéria.

Az újvárosháza előtt egyébként jelentős rendőri erők készültek a tüntetésre, a közgyűlési terembe pedig táskaátvizsgálás után lehet csak belépni, az épület tele van biztonsági emberekkel, illetve a Közterület Felügyelet marconább munkatársaival.

A tüntetni vágyók azonban kerülték a balhét, s inkább halggatósággá lényegültek át. Átvizsgálás után mintegy 20-25 ember ballagott be a vendégeknek fenntartott helyre. Demokratikus jogaik gyakorlásában senki nem korlátozta őket, belépésüknek egyetlen feltétele akadt: be kellett szolgáltatni a magukkal hozott tojásokat. (Megjegyzendő ez a kényszerítő intézkedés azért egy embernél kiverte a biztosítékot. Az illető bőszen követlte, hogy mondják meg neki, melyik törvényi is írja elő, hogy meg kell válnia tojásaitól.) Mindenestre a tojásokon kívül mást nem vontak be a demonstráloktól, így háboríttatlanul ücsörögnek Árpád-sávos zászlaik alatt.

A közgyűlés ismét napirendjére tűzte a főváros új egészségügyi modelljével kapcsolatos koncepciójának ügyét, a Horváth Csaba főpolgármester-helyettes által jegyzett előterjesztés 330 millió forintot irányzott volna elő a kórházholding létrehozásának előkészítésére, de az ellenzék az SZDSZ-szel karöltve levette a napirendről az előterjesztést.

Döntöttek viszont arról, hogy benyújtják a kormánynak a 4-es metró uniós támogatásához szükséges pályázatot, a kabinet döntéséig azonban az anyag továbbra sem nyilvános. Erre tekintettel a közgyűlési ellenzék nem vett részt a kérdésről rendezett szavazásban.

Levették a napirendről azt az előterjesztést, amely egy ingatlancseréről szólt volna. Egy adminisztrációs hiba következtében ugyanis magánkézbe került az Óbuda Bogdáni úti buszpályaudvara és a főváros a visszaszerezéséért indított pert elveszítette. Az indítvány azt tartalmazta, hogy a buszpályaudvarért cserébe a Kelenföld városközpontban lévő telket adták volna, ám a városüzemeltetési bizottság keddi ülésén az derült ki, a BKV-nak nem is biztos, hogy szüksége van a területre, hiszen a 86-osnak Újbudán is lehet a végállomása, így a Bodáni útnál elég volna csupán egy buszforduló. Az ügyre a BKV állásfoglalása után térnek vissza.

Azonban végre jó dolgok is történtek a közgyűlésben: a testület rábólintott a kismama bérlet bevezetésre.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?