Leó, Szaniszló
4 °C
17 °C

Berekesztették a fővárosi közgyűlést

2008.04.24. 18:48
Bár a fővárosi közgyűlés még nem tett pontot a turulos emlékmű végére, az eredmény borítékolható, Demszky Gábor szerint ugyanis Budapest történetében ez volt az első olyan eset, hogy egy polgármester tudatosan sértett törvényt (és állítatta fel az emlékművet). Ám a közgyűlés nem jutott el a határozathozatalig, a teremben ülő jobbikosok kiabálni kezdtek, így berekesztették az ülést, amin egyébként 900 millió forintos pályázati bukott el Budapest.

Horvátországi nyaraló, hazaáruló, ne zsidózz! - ilyen és ehhez hasonló szitkok röppentek a fővárosi közgyűlés ülésén, amikor Demszky Gábor szónokolt a turulos emlékműről. A főpolgármester szerint először fordult elő, hogy egy kerület első, választott embere tudatosan megsértette a törvényt. Demszky Gábor szerint gyakorlatilag mindegy, hogy a XII. kerületben egy turulszoborról van szó, vagy egy trafikról, a jogszabályok semmibe vétele a lényeg. (Többek szerint a hangját megemelő főpolgármester direkt provokálta a megjelenteket.)

Egyébként az indulatok már Demszky felszólalása előtt elszabadultak, gyakorlatilag a turulos napirend tárgyalásának kezdetén. A felzúdulást az váltotta ki, hogy a városvezetés álláspontját előterjesztő Horváth Csaba főpolgármester-helyettes szerint a közgyűlésnek nincs lehetősége a mérlegelésre, a bírósági ítéletet kell követnie, azaz a turult el kell bontani.

A XII. kerület polgármestere szerint viszont a 22-es csapdájába került a szobor. Azt ugyanis a fideszes politikus sem vitatta, hogy a bíróság döntése szinte kötelező érvényű, ám szerinte az igazságszolgáltatásnak nem kellett volna ilyen döntést hoznia, ha a főváros korábban engedélyezte volna a szobor megmaradását. Pokorni azt szeretné, ha a turul tovább élhetne és a világháború katonáinak állítana emléket, míg a civil áldozatoknak egy másik emlékművet emelnének. (A civil áldozatok emlékművével Demszky is egyet értett.)

900 milliót bukott Budapest az ülés berekesztésén

900 millió forinttól, 17 km buszsávtól esett el a főváros a berekesztett ülés alatt, tájékoztatta el az Indexnek Vitézy Dávid, a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület szóvivője. A közép-magyarországi régió települései, így Budapest is május 5-ig pályázhatott volna buszsávépítésre. A VEKE segítségével előkészített fővárosi tervekben 12 helyszínen (Dózsa György út, Pesti út, Törökvész út, Régi Budaörsi út, Hegyalja út, Szentmiháyi út, Andrássy út stb.) 17 kilométernyi buszsáv létesülhetett volna, ha a pályázatot még időben jóváhagyta volna a Fővárosi Közgyűlés.

A Fővárosi Önkormányzat várhatóan május 5-ig benyújtja a pályázati anyagot a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnek, azzal, hogy a Fővárosi Közgyűlés döntésével válik érvényessé a pályázat. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnek lehetősége van ilyenkor, hogy hiánypótlást kérjen a későbbiekben. A hiánypótlásra a május 5-i beadási határidőtől számítva 1 hónap áll a Főváros rendelkezésére. Ennek megfelelően, a Fővárosi Közgyűlés legkésőbb május végi, rendes ülésén dönthet a pályázatról, és jóváhagyása esetén, a hiánypótlást követően teljes értékű pályázati anyagot lehet továbbítani – a kormány döntését követően – az Európai Unióhoz. A Városháza közleménye szerint ilyen eset már korábban is előfordult, ez nem befolyásolja a pályázat későbbi esélyeit. A főpolgármester hamarosan kezdeményezi egy rendkívüli közgyűlés összehívását, így már az is elképzelhető, hogy korábban dönt a közgyűlés a pályázatról.

Közleménycsata a kismamabérlet körül

Szeptember 1-jétől lesz a BKV járművein használható kismamabérlet, döntött a közgyűlés csütörtökön. A jóléti intézkedés bejelentésében érdekes módon azonban nem a fővárosi politikusok, hanem a BKV volt a leggyorsabb, Hagyó Miklós jótéteményeként titulálva a kedvezményes utazást biztosító lehetőséget. "Azonban a korrekt tájékoztatás megkívánja, hogy emlékeztessünk arra, Hagyó Miklós mostani előterjesztését jóval megelőzte Dr. Rétvári Bencének, a fővárosi közgyűlés KDNP-s képviselőjének a kismama bérletre vonatkozó előterjesztése." - írja válaszul a KDNP közleménye. A kismamabérletről való döntés tavaly decembere óta húzódik, legutóbb a kormánypárti többség március 27-én szavazta le. Függetlenül az ötletgazdától szeptember 1-jétől minden budapesti, GYES-en vagy GYET-en levő szülő kiválthatja a bérletet, ami 3250 Ft lesz.

A dühödt tüntetőket egyébként maga Pokorni is próbálta csendre inteni, mondván: kiabálással semmit nem lehet megoldani. Ám a jobbikosok nem hallgattak a fideszes politikusra, s tovább kiabáltak, illetve beszóltak Demszkynek. Ekkor a közrend helyreállítása érdekében Ikvai-szabó Imre főpolgármester-helyettes berekesztette az űlést. Egyszer, aztán még egyszer, ugyanis a jobbikosok nem mozdultak, az ülésteremből csak a képviselők szivárogtak el.

Egyébként Demszky felszólalásán kívül már csupán két jelentkező lett volna a szavazásig, az ülés berekesztés jogszerűsgét a közgyűlési folyosón több ellenzéki politikus is vitatta. Arról beszéltek, hogy a közgyűlés szervezeti és műkdödési szabályzata nem ismeri az ülés berekesztés fogalmát, a tanácskozást határozott idő megjelölésével félbeszakítani lehet. Arra viszont lehetőséget ad az szmsz, hogy a közgyűlés munkáját akadályozó swzemélyeket kivezetessék a teremből, arre azonban kísérletet sem tett a levezető elnök, Ikvai-Szabó Imre. Ráaádsul a berekesztés miatt a közgyűlés egy sor fontos kérdésről nem döntött, ilyen például a buszsáv létesítésére beadandó uniós pályázat, amelynek határideje május 5-e.

Többen nyilvánvaló provokációnak nevezték a történteket, rámutatva arra, hogy ha Pokorni Zoltán reggeli javaslatát elfogadják és első napirendi pontként tárgyalják az ügyet, akkor a tüntetőknek nem lett volna okuk délután demonstratíve megjelenni, hiszen azzal már nem befolyásolhatták volna az addigra megszülető döntést.

Ezek persze csak elvi purparlék, ám ami az ügy pragmatikus részét illeti: ha a megjelentek nem zajongnak, akár meg is adhatta volna a fővárosi közgyűlés a turulos emlékmű fennmaradási engedélyét. Ugyanis a mindössze egy fős koalíciós többség a mai napon épp szünetelt, az egyik képviselő beteget jelentett. Továbbá az MDF frakciója előre jelezte, hogy egyértelmeűn a szobor életben tartására voksol.