Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Jön a közlekedési adó?

2004.10.13. 15:23
A vállalkozók kommunális adójából, azaz az új közlekedési adóból fedezné a főváros a BKV több tízmilliárdos veszteségét. Az erről szóló módosító indítványt ma nyújtották be a parlamentnek, amely az adótörvények változásával egy csomagban, jövő héten tárgyalja a javaslatot.
Munkavállalónként évi 20 ezer forinttal terhelné jövőre a budapesti gazdasági társaságokat a vállalkozások kommunális adója. Mint Bőhm András, a módosító indítványt benyújtó szabad demokrata képviselő elmondta, a befolyó összegből a BKV-t támogatná a főváros. A módosítás szerint az új adófajtát nem a kerületek, hanem a főváros vetné ki az iparűzési adóhoz hasonlóan.

Tíz plusz tíz

Mint arról az InfoRádió korábban beszámolt, a közlekedési adó bevezetését a BKV javasolta a fővárosi önkormányzat vezetésének, ahol támogatták az ötletet. A javaslatot jövő héten tárgyalja a parlament, az adótörvények módosításával egy csomagban.

Az InfoRádió értesülései szerint a fővárosnak azért fontos az új adó, mert a BKV jövőre csak úgy kap tízmilliárd forintos támogatást a központi költségvetésből, hogyha Budapest is melléteszi a másik tízmilliárd forintot. A város vezetői korábban többször elmondták, hogy a főváros nem tud kigazdálkodni ekkora összeget.

45 milliárdos BKV-adósság

A BKV legutóbbi információk szerint 45 milliárdos adósságot halmozott fel idén, ezért jövőre már nem hitelképes. Emellett a cég üzleti terve mintegy 20 milliárdos veszteséggel számol 2004-ben. A BKV és a főváros részéről korábban elhangzott, hogy a társaság a jelenlegi pénzügyi feltételek mellett 2005 februárig képes finanszírozni a szolgáltatást.

A kommunális adó nem ismeretlen Budapesten. A jelenlegi jogszabályok szerint a kerületek vethetik ki, ám ritkán élnek vele. Lakossági kommunális adót Óbuda próbált bevezetni nyáron, ám az adót a nagy tiltakozás miatt ősszel vissza is vonta a kerület. Több városrész viszont kiveti a kommunális adót a vállalkozásokra. A teher mértéke jelenleg évi 12 ezer forint vállalkozásonként.