Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Drágulnak a közüzemi díjak Budapesten

2005.11.14. 16:43
Drágul a víz-, a csatorna- és a szemétszállítási díj Budapesten.

A fővárosi közüzemi díjak közül néhány esetben az inflációs mérték körüli díjnövekedést tart szükségesnek a főpolgármesteri kabinet, amely hétfőn tárgyalt az árdrágulásokról. Van olyan közüzemi díj, ahol az inflációnál csekélyebb a drágulás.

A budapesti kommunális szolgáltatások jövő évre vonatkozó díjairól a Fővárosi Közgyűlés várhatóan 2005. november 24-én dönt véglegesen.

A negyedmillió távfűtéses lakásban élők számára a távfűtés díja ebben a szezonban nem változik - erről egyébként már korábban is állást foglalt a főpolgármesteri kabinet.

A kéményseprés hatósági ára nettó 4,2 százalékkal emelkedik ezt azonban ellensúlyozza a január elsejétől hatályba lépő 5 százalékos áfakulcs-csökkentés, így gyakorlatilag változatlan marad az ár. A települési folyékony hulladék, azaz a szippantott szennyvíz díja 5,9 százalékkal emelkedik - közölte az Indexszel a Főpolgármesteri Hivatal sajtóirodája.

A további kommunális szolgáltatásokon belül a víz-, csatornahasználati-, valamint a szilárd hulladékszállítási díj 2006-ra tervezett 5,9 százalékos, 5,85 százalékos és 5,6 százalékos emelkedése is lényegesen alatta marad a társaságok gazdálkodását jelentősen befolyásoló energiaár-emelésnek - hangoztatja a városházi közlemény.

A szeptember elején tetőzött olajárak drágulása, üzemanyagár-emelést eredményezett. Ezen belül a járműüzemanyag költségek 9,6 százalékkal kerültek többe, mint az elmúlt évben. A közszolgáltatók termelési költségének jelentős részét kitevő elektromos energia árának növekedése ugyancsak a nemzetközi gazdasági folyamatok hatására várhatóan az inflációt meghaladó mértékű lesz 2006-ban, körülbelül 7,9-10 százalék. Az ennél alacsonyabb díjnövekedés tehát csak további takarékossági intézkedésekkel biztosítható -közölte a Főpolgármesteri Hivatal.