József, Bánk
-7 °C
0 °C

Indul a kutyapiszok-hadművelet

2004.12.21. 08:06
A főváros még idén 90 millió forintot költ a kutyapiszok takarítására, kutyafuttatók építésére – írja keddi számában a Népszabadság. Jövőre háromszor ennyit szánnak erre a célra. Az egyik kerület vásárlási utalványt adna a beszolgáltatott kakiért.
Budapest egyre barnább: a járdákat valósággal elárasztja a kutyapiszok - állapította meg Demszky Gábor fõpolgármester. Hétfőn bejelentette: a városháza - a Fõvárosi Közgyûlés döntése értelmében - 90 millió forintot oszt szét pályázat útján a nyertes kerületi önkormányzatok, civilszervezetek, egyesületek között. A pénzbõl az I., az V., a VI., a VII., a VIII., a IX., a XIII., XIX. kerület szervezetei és intézményei több százezer tisztasági készletet szereznek be és osztanak szét. Több száz zacskóadagolót és kutyaürülék-tárolót helyeznek el az utcákon, többtucatnyi járdatakarító- és mosógépet állítanak üzembe, számos új kutyafuttatót alakítanak ki.

A főváros jövőre megháromszorozza ezt a pénzt, és csaknem 300 millió forintot ad a kutyapiszok elleni küzdelemre - ígérte Demszky, aki elrendelte, hogy az FKF Rt. többször takarítsa és hetente fertőtlenítse a kutyapiszokkal leginkább szennyezett fővárosi tulajdonú területeket.

A kutyák városa

A főpolgármester emlékeztetett: Budapesten a becslések szerint nagyjából 400 ezer kutya él (az alig kisebb Bécsben hatvanezer). A magyar főváros ebei naponta 40 tonna kutyapiszkot hagynak maguk után az aszfalton és a parkokban. A közvélemény-kutatások szerint a budapestiek háromnegyede kiemelt problémának tartja a kutyapiszkot.

A másfél évtizedes harcnak - ha ugyan annak lehet nevezni - egyelőre nincs sok látszatja. A rendszerváltás óta egymást érték Budapesten a kutyaszar-mentesítő akciók, tervek, elképzelések. Volt városrész, ahol piktogramokat festettek a csatornalefolyók mellé, máshol azt fundálták ki, hogy egy lakásban csak egy ebet lehessen tartani.

Igazoltatás, beváltható kaki

Az egyik polgármester odáig ment, hogy bejelentette: átvevőhelyeket létesítene, ahol vásárlási utalványt adnának a beszolgáltatott végtermékért. A mozgalomból a városháza is kivette a részét, az egyik főpolgármester-helyettes ingyenzacskókat osztogatott a kutyás járókelőknek. Legkeményebb a VIII. kerület: Józsefvárosban januártól tízezer forintra büntethetik a közterület-felügyelők azokat a kutyasétáltatókat, akik nem tudnak kislapátot és kis zacskót mutatni igazoltatáskor.