József, Bánk
-7 °C
0 °C

Vizsgálóbizottságot akar a Fidesz az FKF-terepjáró miatt

2006.05.24. 13:16
Egy Opel Frontera elképesztő mennyiségű benzint falt fel 300 kilométeren. A Fidesz szerint ezzel a terepjáróval korábban Demszky Gábor is járt. Éppen ezért vizsgálatot szeretnének a Városházán. A SZDSZ szerint régi ügyről van szó, amelyet a fideszesek is vizsgáltak, és részt vehettek az FKF belső ellenőrzésében is.
Az elmúlt napokban a fővárosi közterület-fenntartóktól (FKF) elbocsátott energetikus, Fejes Henrik sajtótájékoztatót tartott arról, hogy egy Opel Frontera benzinelszámolása körül nem minden stimmelt. Fejes szerint a cég tulajdonában lévő terepjáró - amelyről utóbb kiderült, hogy többek között Demszky Gábor is használta - 300 kilométeren 4339 litert fogyasztott 2000-ben, miközben hivatalosan 10 litert eszik egy ilyen jármű százon.

A Fidesz szerint ki kell tehát vizsgálni, hogy a Főpolgármesteri Hivatalnak vagy a Fővárosi Közgyűlésnek bármilyen alkalmazottja vagy tisztségviselője kötődik-e az Opel Frontera használatához, illetve az ezzel kapcsolatos elszámolásokhoz. A Fidesz azt is szeretné tudni, hogyan fordulhatott elő ilyen mértékű fogyasztás, és nem kellett volna-e megjavítani az autót, ha ennyi benzin kell bele - erről Kupper András, a párt fővárosi frakcióvezetője beszélt szerdán.

Kupper reméli, hogy a Városháza vezetése változtat 16 éves gyakorlatán, és történetében először megengedi, hogy vizsgálóbizottság álljon fel az ügyben.

Az Index kérdésére Kupper hangsúlyozta, jóval több dokumentum van a birtokukban, amelyek a Főpolgármesteri Hivatalból és az FKF-től származnak, de ezek fénymásolatok, tehát nem bizonyító erejűek. Az FKF azonban nem hajlandó kiadni az eredeti bizonylatokat, arra hivatkozva, hogy az ügyészségi nyomozók elvitték azokat a cégtől. Éppen ezért Kupper hangsúlyozta, nem akarnak hamis vádat megfogalmazni, csak kérdeznek az ügyben.

"Vártuk már, hogy a Fidesz előáll valamivel azután, hogy Demszky Gábor bejelentette: elindul a választásokon. Ennyire futotta tőlük" - fogalmazott Korchma Zsombor, az SZDSZ fővárosi sajtósa, aki szerint a Fidesz által hivatkozott papírok nem hitelesek. "Ez az ügy nem mai. Jelenleg is fut egy sajtóper a Magyar Nemzet ellen emiatt. Az OVB kimondta, hogy a Fidesz hasonló tartalmú fizetett hirdetése jogsértő, és alkalmas a választók megtévesztésére" - tette hozzá Korchma.

Az SZDSZ sajtóreferense elmondta azt is, hogy az FKF Rt. felügyelőbizottsága lefolytatott egy vizsgálatot, amely semmifajta szabálytalanságot nem talált. A vizsgálat eredményét az fb ellenzéki alelnöke is elfogadta. Tehát ez is bizonyítja szerinte, hogy lefutott ügyről van szó.

Az ügyészség lépése miatt Demszky Gábor még a választások idején levelet írt Polt Péternek, hogy találgatások jelentek meg a sajtóban, miszerint a benzinelszámolás a személyéhez kapcsolódik. Az ügyészség sajtóreferense cáfolta, hogy Demszky ellen bármiféle nyomozás zajlana - magyarázta Korchma, aki úgy véli: mindez az FKF magánügye.

A Fejes Henrik és az FKF közötti munkaügyi perben szerinte egyébként is az FKF áll jobban, első fokon a cég számára kedvező döntés született.

Munkaügyi perben áll az elsőfokú döntés az FKF-nek kedvezett. Egyébként pedig a gépkocsi használata törvényes, a legszigorúbb rendben zajlott, tette hozzá Korchma. Ha a Városháza használja ezt az autót, akkor nem benzines kártyával, hanem számlával történik a vásárlás, fejtegette a SZDSZ munkatársa, aki szerint ez egy kétéves ügy. Számtalan vizsgálat bebizonyította, hogy nem történt szabálytalanság. Ez tehát egy politikai ügy, ebből kampánytémát akar csinálni a Fidesz - véli Korchma. Az ellenzéki párt ott folytatja, ahol abbahagyta a választások előtt. Erről egyszer már véleményt nyilvánítottak a budapestiek - jegyezte meg.

Korchma az Index kérdésére elmondta: aligha valószínű, hogy a Fővárosi Közgyűlés csütörtöki ülésén - ahol a Fidesz beterjeszti indítványát - a városatyák megszavaznák a vizsgálóbizottság felállítását. Ugyanis minden vizsgálat lefolyt - Korchma szerint, így az ügyészségen túl bármilyen fővárosi vizsgálóbizottság sem tudna többet kideríteni. (Az ügyészség ismeretlen tettes ellen nyomoz.)

Az sem valós, hogy a Fidesz nem kapott választ a kérdéseire. Ezekben a korábbi vizsgálatokban ugyanis ők maguk is aktívan részt vettek - tette hozzá.

Korchma nyilatkozata kapcsán a fővárosi Fidesz arról tájékoztatta az Indexet, hogy az FKF belső vizsgálata nem benzinügyben zajlott le, hanem arról szólt, hogy jogszerű-e az Opel Frontera mélyen piaci ár alatti bérlése. Benzinről tehát ekkor még szó sem volt. A bérlésről szóló jelentést valóban elfogadta a Felügyelő Bizottságba delegált MKDSZ-es Endrédy István.