Géza
-12 °C
-4 °C

A Fidesz szerint összeférhetetlen Demszky két munkája

2004.08.30. 17:25
A Fidesz szerint Demszky Gábornak augusztus 20-ig meg kellett volna szüntetnie azt az összeférhetetlenséget, ami főpolgármesteri és EP-képviselői munkája miatt keletkezett. "Demszky Gábornak tehát mérlegelnie kell, még két évig kíván sikertelen főpolgármesterként tevékenykedni, avagy inkább megtartja EP-mandátumát. AZ SZDSZ szerint az EP-képviselői mandátum nem számít munkaviszonynak.
A fővárosi Fidesz-MKDSZ-frakció szerint Demszky Gábor nem lehet egyszerre főpolgármester és európai parlamenti képviselő, mert erre a törvény nem ad lehetőséget - közölte Kupper András frakcióvezető. "Demszky Gábor úgy hívott össze közgyűlést augusztus 31-ére, hogy meglátásom szerint (...) nem lenne szabad főpolgármesternek lennie" - mondta sajtótájékoztatóján Kupper András.

Más tisztséget nem tölthet be

Az önkormányzati törvény rendelkezik arról, hogy főállású polgármester - beleértve a főpolgármestert is - más tisztséget nem tölthet be, csak az országgyűlési képviselőséget. A főállású polgármester egyéb, munkavégzésre irányuló jogviszonyt - az országgyűlési képviselői megbízatás kivételével - nem létesíthet" - idézte az önkormányzati törvény 33. paragrafusát az ellenzéki politikus. Az alkotmány rögzíti, hogy a főpolgármesternek hasonló a jogállása, mint a kerületi polgármestereknek. Így az EP képviselői mandátumot Demszky Gábor főpolgármesterként nem töltheti be.

Kupper szerint sikertelen

A frakcióvezető szerint miután Demszky Gábor július 20-án átvette EP képviselői mandátumát, így a törvényben előírt 30 napon belül, augusztus 20-ig, meg kellett volna szüntetnie az összeférhetetlenséget. "Demszky Gábornak tehát mérlegelnie kell, még két évig kíván sikertelen főpolgármesterként tevékenykedni, avagy inkább megtartja EP-mandátumát, ami még öt év aktív politizálásra ad lehetőséget" - mondta Kupper.

Nem számít jogviszonynak

A Fidesz-MKDSZ az összeférhetetlenség ügyét kedden a Fővárosi Közgyűlés napirendjére kívánja vetetni. Ha az MSZP-SZDSZ koalíciós többség ezt elutasítja, úgy a Fővárosi Közigazgatási Hivatalhoz, illetve bírósághoz fordulunk az összeférhetetlenség megszüntetéséért - mondta a frakcióvezető.

Bőhm András, a szabad demokraták fővárosi frakcióvezetője nem ért egyet politikai riválisával. "Szó sincs összeférhetetlenségről" - mondta. Az SZDSZ frakcióvezetője szerint alaptalan a Fidesz-MKDSZ "aggodalma". Szerinte egyrészt EP-képviselői mandátum nem számít munkaviszonynak, másrészt a Fidesz-MKDSZ nem vette figyelembe az európai parlamenti képviselők jogállásáról szóló új törvényt.