Paszkál
10 °C
15 °C

Ronda, ideiglenes lámpák a felújított Szabadság hídon

2008.12.12. 09:25
Csúf, ideiglenes közvilágítási lámpákat szereltek fel a napokban a most felújított Szabadság hídra, számolt be róla a varoskepp.blog.hu. A lámpák a december 20-án elinduló villamosoknak szolgáltatnak fényt. A korhű, végleges lámpatesteket csak jövő májusban szerelik fel, ekkorra készül el ugyanis a híd díszvilágítása is.
Képek a hídról

A főpolgármesteri hivatal sajtóosztályán az Indexnek elmondták: ez a helyzet úgy fordulhatott elő, hogy a híd felújítására, valamint a dísz- és közvilágítás kiépítésére két külön közbeszerzési eljárásban választották ki a kivitelezőket.

A híd felújítása 5,4 milliárd Ft-ba kerül összesen, ebből 2,6 milliárd forintot az unió áll. Hozzátették: fontos, hogy legyen működő világítás villamos indulására, ezért a szakemberek úgy döntöttek, hogy december 20-ára ideiglenes világítást szerelnek fel, azaz nem a végleges, korhű lámpatesteket teszik fel.

A hídhoz illő lámpatestek és az oszlopok végső burkolata májusra, a híd teljes átadására lesz kész. Jelenleg a végleges felsővezetéktartó oszlopok vázát láthatjuk a hídon, ezekre került véglegesen a felsővezeték-rögzítés. A korhű köz- és díszvilágítás kapcsán ezek az oszlopvázak korhű "ruhát" kapnak, azaz egy öntvény helyeznek fel a megépített oszlopokra. Erre az oszlopvázra tettek ideiglenes lámpatesteket az éjszakai megvilágítás érdekében.

Mint arról az Index beszámolt, a villamosforgalom december 20-án indul meg a felújított hídon a tervek szerint. Akkortól a 47-es, 49-es villamosok újra a teljes vonalon járnak majd. Eredetileg már októberben át kellett volna adni a hidat, de ezt a Fővám téri metróállomás építési problémái miatt nem lehetett megoldani, ráadásul még tart a felújítás a Kiskörúton is. Az autósok a tervek szerint májustól használhatják a hidat.

A Margit híd mintegy 15 milliárd forintos rekonstrukciójának forgalomkorlátozással járó munkálatai a legutóbbi tervek szerint a Szabadság híd átadása előtt egy kis idővel, április 30-án kezdődnek meg. A közúti forgalom 2010. szeptember 1-jén használhatja újra a Margit hidat.