Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ronda, ideiglenes lámpák a felújított Szabadság hídon

2008.12.12. 09:25
Csúf, ideiglenes közvilágítási lámpákat szereltek fel a napokban a most felújított Szabadság hídra, számolt be róla a varoskepp.blog.hu. A lámpák a december 20-án elinduló villamosoknak szolgáltatnak fényt. A korhű, végleges lámpatesteket csak jövő májusban szerelik fel, ekkorra készül el ugyanis a híd díszvilágítása is.
Képek a hídról

A főpolgármesteri hivatal sajtóosztályán az Indexnek elmondták: ez a helyzet úgy fordulhatott elő, hogy a híd felújítására, valamint a dísz- és közvilágítás kiépítésére két külön közbeszerzési eljárásban választották ki a kivitelezőket.

A híd felújítása 5,4 milliárd Ft-ba kerül összesen, ebből 2,6 milliárd forintot az unió áll. Hozzátették: fontos, hogy legyen működő világítás villamos indulására, ezért a szakemberek úgy döntöttek, hogy december 20-ára ideiglenes világítást szerelnek fel, azaz nem a végleges, korhű lámpatesteket teszik fel.

A hídhoz illő lámpatestek és az oszlopok végső burkolata májusra, a híd teljes átadására lesz kész. Jelenleg a végleges felsővezetéktartó oszlopok vázát láthatjuk a hídon, ezekre került véglegesen a felsővezeték-rögzítés. A korhű köz- és díszvilágítás kapcsán ezek az oszlopvázak korhű "ruhát" kapnak, azaz egy öntvény helyeznek fel a megépített oszlopokra. Erre az oszlopvázra tettek ideiglenes lámpatesteket az éjszakai megvilágítás érdekében.

Mint arról az Index beszámolt, a villamosforgalom december 20-án indul meg a felújított hídon a tervek szerint. Akkortól a 47-es, 49-es villamosok újra a teljes vonalon járnak majd. Eredetileg már októberben át kellett volna adni a hidat, de ezt a Fővám téri metróállomás építési problémái miatt nem lehetett megoldani, ráadásul még tart a felújítás a Kiskörúton is. Az autósok a tervek szerint májustól használhatják a hidat.

A Margit híd mintegy 15 milliárd forintos rekonstrukciójának forgalomkorlátozással járó munkálatai a legutóbbi tervek szerint a Szabadság híd átadása előtt egy kis idővel, április 30-án kezdődnek meg. A közúti forgalom 2010. szeptember 1-jén használhatja újra a Margit hidat.