Emőke
-4 °C
9 °C

Leisztinger nem erősödhet tovább a Lágymányosi-öbölben

2005.10.21. 09:25
Várhatóan nem növeli tovább befolyását a lágymányosi öbölprojektben a milliárdos vállalkozó, inkább hitelt vesznek fel.

A XI. kerületi képviselőtestület legutóbbi ülésén a szocialista-szabad demokrata többség némi fideszes támogatással hagyta jóvá azt a szabályozási tervmódosítást, amely lehetővé teszi magasházak építését a Lágymányosi-öböl közelében (de nem az öböl partján).

Ugyanakkor a fideszesek másik része ellenezte a magasházak építését, sőt, Schneller Domonkos, a párt újbudai városatyája kezdeményezte egy vizsgálóbizottság felállítását is, amely a Leisztinger Tamás nagyvállalkozó és Molnár Gyula XI. kerületi polgármester közötti érdekviszonyokat lett volna hivatott tisztázni. A képviselőtestület ezt a javaslatot elutasította. Molnár pedig cáfolta, hogy a Lágymányosi-öbölben szabadidő- és élményparkot megvalósító Öböl XI. Kft. többségi tulajdonosához, vagyis az Aragóhoz, illetve az Arago mögött álló Leisztingerhez bármi köze lenne.

Balás Piri László frakcióvezető lapunknak elmondta, hogy a magasházak ügyében nem alakítottak ki egységes frakcióálláspontot, mivel a vélemények e tekintetben megoszlottak közöttük. Szerinte az egyszerűen ízlés kérdése, hogy valaki támogatja-e 45 méteres átlagmagasságú, helyenként 55 méteres épületek felhúzását, vagy sem.

Schneller ellenzi a magasházak építését

Schneller Domonkos fideszesként például ellenezte a magasházak építését, akárcsak édesapja, aki Budapest főépítésze a szabad demokrata-szocialista vezetésű fővárosi önkormányzatnál. Ugyanakkor Balás Piri személyes véleménye az, hogy a magasházak a konkrét esetben nemhogy elcsúfítanák a környéket, hanem éppen a lágymányosi térség arculatát is javíthatják, turisztikai vonzerőt is jelenthetnek a Budafoki út, a Dombóvári út és a Hengermalom utca térségében. (Ott ugyanis jelenleg egy irdatlan méretű kémény áll, amely 144 méter magas, és a hőerőműhöz tartozik.)

Balás Piri szerint azonban nemcsak ízlésbeli kérdésről van szó, amikor ő például megszavazta a szabályozási terv módosítását. Ezzel ugyanis az Öböl XI. Kft. működését, tevékenységének megkezdését akarta segíteni.

Az Öböl XI. vagyonértékelését, a cégbe bevitt önkormányzati tulajdonrészek értékét lehet ugyan szerinte is vitatni - ahogyan ezt frakciótársa, Schneller Domonkos teszi -, de akár 1,5 milliárdot, akár 2,5 milliárdot ér a kft.-beli köztulajdon, mindenképpen meg kell óvni azt. Márpedig ezt csak úgy tehetik, ha hozzájárulnak a Lágymányosi-öbölben zajló projekt sikeréhez, nem veszélyeztetik a környékbeli szállodák megépítését, amelyek a hasznot hozhatják a projektcég számára. Ezek a szállodák és egyéb létesítmények megépítését teszi ugyanis lehetővé a mostani szabályozásiterv-módosítás.

Balás Piri az Indexnek elmondta: mint az Öböl XI. Kft. felügyelőbizottsági tagja, fontosnak tartja az önkormányzat vagyonának megőrzését, a kerületi tulajdonosi jogok védelmét. Éppen ezért ellenezte a felügyelőbizottság ülésén (ahol szerinte komoly csatározások folynak rendszeresen), hogy tovább csökkenjen az önkormányzat tulajdonrésze, és Leisztinger Tamás nagyvállalkozó a jelenlegi 72 százalékosnál is nagyobbra növelje részesedését a cégben.

E helyett a további beruházások finanszírozására nem az Arago készpénzbefektetését javasolta Balás Piri, hanem azt, hogy vegyen fel hitelt a cég, és így az önkormányzat maradjon benne a cégben a jelenlegi 28 százalékos részesedésével. Szerinte erre most már sokkal nagyobb az esély, és reális lehetőség van az önkormányzati tulajdonrész megőrzésére, és így a projekt nyereségének igazságos szétosztására.

Balás Piri a már idézett képviselőtestületi ülésen egyébként feltette a kérdést Molnár Gyulának, hogy kívánja-e a kerület az Öböl XI. Kft-beli részesedését a jövőben értékesíteni, és erre Molnár Gyula nemleges (bár nem teljesen egyértelmű) választ adott. Ugyanakkor érdemes azt is megemlíteni, hogy a kft. alapításakor kikötötték a szerződő felek: amennyiben az önkormányzat tulajdonrésze minimálisra csökken, akkor is olyan - a gazdasági társaságokról szóló törvényben megszabott - jogosítványokkal rendelkezhet a kerület a cégben, mintha 25 százalékos tulajdoni hányadot birtokolna.