Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Kié a libegő?

2004.02.24. 16:34
A budapesti libegő tulajdonviszonyainak rendezését sürgette kedden a BKV Libegő Kft. ügyvezetője, mivel hamarosan lejár a határidő. A Közlekedési Főfelügyelet 2000-ben a jövő évig adott határidőt a kérdés rendezésére.
Az állami tulajdonú terület kezelője a Pilisi Parkerdő Rt., "a libegő pedig megtűrt használó jelenleg" - nyilatkozta Kasos István.

Rendezési tervre lenne szükség

A BKV Libegő Kft. ügyvezetője úgy véli, a libegő térségére a XII. kerületnek rendezési tervet kellene készítenie, ami tartalmazná azt, hogy továbbra is erdő marad, vagy művelés alól kivont terület lesz a térség. Tudatta azt is, hogy a kft. folyamatosan pereskedik a libegő kötélpályája alatti telkek tulajdonosaival, akik birtokháborítás miatt perlik a céget.

A Fővárosi Közgyűlés szakbizottsága e heti ülésén jóváhagyta a libegő ez évi üzemidejét. Az előterjesztő Vajda Pál főpolgármester-helyettes ismertette a bizottsággal, hogy a tavaly májusi testületi határozatnak megfelelően zajlik a BKV és a XII. kerület bevonásával a libegő tulajdonviszonyainak rendezése.

Mikor, mennyiért?
A libegő a leghosszabban május 16. és szeptember 15. között üzemel, amikor reggel 9 órától este 6 óráig, hét végén este 7 óráig működik. Az ezt megelőző, illetve követő időszakban ennél általában egy-két órával rövidebb ideig üzemel. Vannak olyan időszakok is, például május 15-ig, amikor szakaszosan jár a libegő, például ha tíznél kevesebb az utas, akkor óránként csak egyszer indul. Kasos István közölte, hogy a libegő használatáért a felnőtteknek idén a tavalyinál 50 forinttal többet, 450 forintot kell fizetniük. A retúrjegy ennek duplájába, a diák- és a nyugdíjasok jegye pedig 300 forintba kerül.