Egymásnak üzenget a fővárosi MSZP és az SZDSZ

2006.06.02. 12:39
Az SZDSZ arra vár, hogy az MSZP-ben eldőljenek a személyi kérdések, és végre a kormányprogramban Budapestre vonatkozó fejezet részleteiről kezdődjenek tárgyalások. Az MSZP viszont pénteken azt közölte, hogy akkor támogatják főpolgármester-jelöltként Demszky Gábort, ha közös listát állít a két párt. Az SZDSZ viszont nem akar közös listát, így a jelenlegi helyzetben Molnár Gyula MSZP-s listavezetőként mérkőzik meg Demszkyvel ősszel.

Az MSZP Budapesti elnöksége pénteken az őszi önkormányzati választások előkészítéséről tárgyalt. A testület néhány módosító javaslattal elfogadta a budapesti önkormányzati listára tett javaslatot, és megerősítette, hogy tovább kell tárgyalni a Szabad Demokraták Szövetségével és együttműködésre törekszenek az SZDSZ-szel - közölte Lénárt László, a szocialisták Budapesti Tanácsának ügyvezető alelnöke.

Demszky ellen indulhat Molnár Gyula

További tárgyalásokat követően a két párt közös listaállítása esetén támogatni tudja közös jelöltként az SZDSZ főpolgármester-jelöltjét, megegyezés hiányában kész arra, hogy önálló jelöltet állítson Molnár Gyula elnök, listavezető személyében.

A tárgyalásokon a választási együttműködésen túl a főváros további működtetéséről és fejlesztéséről, az irányítási struktúra korszerűsítéséről, és a fővárost érintő döntések politikai egyeztetésének rendszeréről kell megállapodni a leendő koalíciós partnerrel.

Az SZDSZ nem akar közös listát

Lakos Imre, az SZDSZ budapesti elnöke az Indexnek péntek délután, az MSZP közlemény után elmondta, hogy a szabad demokraták nem akarnak közös listát, de szívesen tárgyalnak az MSZP-vel, nyitottak a szocialisták javaslataira. Lakos hozzátette: természetesen az MSZP álláspontját az SZDSZ budapesti elnöksége Demszky Gáborral közösen megvitatja, és ezután alakítják közös álláspontjukat.

Így tehát valószínű, hogy az SZDSZ főpolgármester-jelöltje ősszel Demszky Gábor lesz, minthogy ezt a liberálisok már bejelentették, Molnár Gyula pedig MSZP-s listavezetőként mérközik meg a jelenleg is főpolgármesteri tisztséget betöltő szabad demokrata városvezetővel.

A pénteki MSZP közlemény előtt is nyilatkozott az Indexnek Lakos Imre. Ekkor így fogalmazott az SZDSZ fővárosi elnöke: "Még sohasem történt meg, hogy egy kormányprogramban külön fejezet foglalkozzon Budapesttel. Az SZDSZ üdvözli ezt, és azt javasolja az MSZP-nek, hogy minél előbb kezdődjék meg a tárgyalás a két párt között a program végrehajtásáról, a beruházások ütemezéséről".

Elfogadják Molnár Gyulát

Lakos hangsúlyozta: arra várnak, hogy a szocialisták zárják le a vitás személyi kérdéseket. Az SZDSZ-nek elfogadható Molnár Gyula jelölése is az esetleges szuperhelyettesi és egyéb posztokra, bár azt szeretnék - tette hozzá Lakos -, ha a szocialisták belátnák, hogy Demszky Gábornak van a legnagyobb esélye a főpolgármesteri cím megszerzésére. Lakos szerint tehát az MSZP-nek is támogatnia kellene az SZDSZ színeiben induló Demszkyt.

Ugyanakkor a budapesti liberálisok elnöke kifejtette, sokkal nagyobb szükség lenne arra, hogy végre megkezdődjenek az érdemi egyeztetések a kormányprogramról, amelyben az M0-s megépítése mellett, az M0-s északi híd létesítése mellett például egy újabb Duna-híd is szerepel. Lakos szerint az aquincumi átkelőhelyet meg kellene majd építeni.

Épüljön meg az M0-s

Ugyancsak fontos a szabad demokrata politikus szerint, hogy bezáruljon a keleti oldalon az M0-s (fél)körgyűrű, a Pestet elkerülő közúti összeköttetés.

Lakos hangsúlyozta a tömegközlekedés fejlesztését. Szerinte a kormányprogram erről is szól, de a részleteket a koalíciós pártoknak kell kidolgozniuk. A BKV helyzetét rendezni kell, ez mindenképpen sürgető feladat, vélte. A tömegközlekedés fejlesztése, az ötös metró előkészítése, megépítése szintén prioritást kell, hogy kapjon. Ezen kívül említette még a panelprogram folytatását és a városrehabilitációt is.

Érdemi döntéseket akar Lakos

Ugyancsak szükség lenne arra, hogy folytatódjanak az útfelújítások Budapesten. A kormányzati tervekben ez is szerepel, de a pontos ütemezés a fővárosi vezetőkre hárul.

Lakos végül kijelentette, a kormány komoly gesztust tett programjában Budapestnek, most már az itteni vezetők dolga, hogy éljenek ezzel a lehetőséggel, és ne személyi kérdésekkel húzzák az időt, hanem érdemi döntésekkel foglalkozzanak.  • Bérelnék
  • Személyi kölcsön