Emőke
-4 °C
9 °C

Kevés a lift, de azokat sem használják

2006.02.28. 12:36
Lehetetlen fejleszteni, és így szinte lehetetlen használni a kis-földalatti liftjeit, pedig a mozgáskorlátozottaknak nagy szükségük lenne a speciális felvonókra.

Három mozgáskorlátozott lift van összesen a budapesti metró területén, ám a fogyatékosok azt sem tudják vagy merik használni. A lifthez ugyanis jogosítvány kell, de akinek van engedélye, az is pórul járhat, mert ha lemegy az egyik állomásnál, nem biztos, hogy fel tud jutni a másikon - derül ki az InfoRádió anyagából.

Sok panasz érkezett a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségéhez a budapesti kis-földalatti három liftje miatt. Szakály József, a társaság irodavezetõje elmondta, hogy nem csak az a baj, hogy nem üzembiztosak a mozgáskorlátozottaknak épített liftek, de használatukhoz külön vizsgát is kell tenni.

Kevesen érdeklõdnek a tanfolyam iránt

"A Hermina úton volt a MEOSZ kihelyezett részlege, ahol kerekesszékesek éltek. Amikor onnan valaki lejutott a földalattiba, akkor nem biztos, hogy a Deák téren mûködött a lift, nem biztos, hogy fel tudott menni. Panasz a vizsga miatt érkezett. Annak idején mikor felszerelték, a BKV tanfolyamot indított azoknak a mozgássérülteknek, akik használni szerették volna."

Szakály József hozzátette, hogy a tanfolyam ugyan ingyenes, de rendkívül népszerûtlen. Legutóbb 2003-ban vizsgázott egy csoport, azóta senki.

A liftkezelõi jogosítványt törvény írja elõ a fogyatékkal élõknek, az indoklás szerint ugyanis a lift használata balesetveszélyes. Az engedély mellé egy kulcs is jár, amivel használni lehet a berendezést.

Nagyon ritkán veszik igénybe a kisföldalatti liftjeit, ugyanakkor az érdeklõdés is csekély az oktatás iránt - mondta Schimmer Erzsébet, a BKV szóvivője. Hozzátette, hogy a lifteket vizsga nélkül is lehet használni.

Lehetetlen fejleszteni

"A lifteket vizsga nélkül is lehet használni a peronõr segítségével, de valóban nehézséget okoz a hívása, mert meg kell kérni valakit a mozgáskorlátozottnak, hogy a peronõrt értesítse."

Schimmer Erzsébet elismerte, hogy egy jelzõcsengõ felszerelése megoldást jelenthetne. Az üzemeltetésrõl szólva elmondta, hogy valóban elõfordulnak problémák, mint minden lifttel. Hozzátette azonban, hogy a rendszert fizikai lehetetlenség fejleszteni, mivel mûemléki környezetben van.