Emőke
-4 °C
9 °C

Sétastop a Városligetben

2006.08.02. 19:22
Veszélyes a Városliget, ezért két napig még ne látogassa a lakosság, figyelmeztetett Demszky Gábor főpolgármester, miután a keddi vihar óriási károkat okozott a ligeti faállományban. A Főkert illetékese szerint az utak környékének többségét megtisztították, ennek ellenére azt kérte, egyelőre ne andalogjanak a budapestiek a Városligetben, mivel rengeteg ág úgy tört le, hogy fennakadt az ágakon.

Demszky Gábor főpolgármester szerdán arra kérte a budapestieket, hogy a ligetbe két napig ne látogassanak el. A ligetet nem akarják lezárni, de a liget veszélyes, ezért óvatosságra van szükség, tette hozzá, utalva arra, hogy a keddi vihar jelentős károkat okozott a Városligetben, sok fa kidőlt és rengeteg megrongálódott. Az Index riporterei a főpolgármesteri intelem után látogattak el a veszélyessé vált közparkba.

Félelem a Lizsé Fagyizóban

"Egy tehrautónyi fát már elszállítottak" - mondta egy gagyiárus az Állatkerttel szemben. Bár nem hallott a felhívásról, nem tartotta kizártnak, hogy Demszky Gábor felhívása is közrejátszott a szerda délutáni pangásban. A negyvenes hölgy ugyanakkor maximálisan egyetértett a felhívással és hogy nyomatékosítsa szavait, a Lizsé Fagyizóhoz küldi stábunkat. Útközben megnézzük a tavat, aminek a partján most nincs túl sok ember, igaz az idő folyamatosan esőre áll.

"Ki se mertem jönni a bódéból, nem tudtam, hogy a villám csap belém, vagy az eső áztatta gépek vágnak agyon" - emlékezett a keddi vihar rettenetes perceire Farkas Ilona fagylaltárus. A fagyizó teraszára egy elég nagy fa zuhant, igaz ez a része a fagyizónak idén zárva maradt, de a mögötte lévő fabódéban tárolják a fagyit, ott van a személyzeti WC és az öltöző is. Ilona azonban szerencsére megúszta a fadőlést, mintahogy végül az épület is megúszta, a látvány azonban még a jelentős fűrészelések után is ijesztő, ha azt vesszük, hogy egy ilyen fa az emberre eshet.

A sakkozók nem félnek

Tovább haladunk a Liget belseje felé, a földön mindenfelé kisebb gallyak és nagyobb faágak nehezítik az előrehaldást, ha az ember például menetközben SMS-ezik, simán orra lehet bukni. Elérkezünk a sakkozókhoz, ők amikor meghallják, hogy veszélyes lehet kedvenc parkjuk, a főpolgármestert orvoshoz tanácsolják és arról kezdenek panaszkodni, miközben körbemutatnak, hogy nem takarít arra senki. Ami igaz lehet, mert az asztalok körül csikkek és mindenféle szemét.


Minket nem lehet elkergetni

"Senki nem tudott minket elküldeni soha, a Demszkynek sem fog sikerülni" - mondják határozottan és nem tartanak az esetleges lehulló ágaktól. Mint kiderül, szinte mindegyikük BKV-s volt, és a Combinó-botrányról mindannyiuknak volna egy szava, de az egy másik ügy, ez a sztori most a Városligetről szól.

A Ligeten áthaladó Kós Károly sétány zsúfolt az autóktól, de sétálót nem nagyon látni erre sem.

Rom rom hátán

"Rom, rom hátán" - fakadt ki a Vakok Parkjának gondnoka, Veres Miklós, miközben igyekezett egy letört faágat kivonszolni a parkból. A gondnok annyira megtisztította a parkot, hogy sorstársai egy padon azért üldögélhessenek. Büszke arra, hogy négy éve egy percre sem zárt be a park. A keddi felhőszakadás Városliget-szerte komoly károkat okozott, a Vakok parkjában például a faházat tette tönkre, de elpusztította a virágok egy részét is, és a szökőkút se működik jól.

"A helyzet siralmas" - összegzi a helyzetet a Vakok Parkjánál Nagy Dénes, a Főkert főmérnöke, aki szerint ötven éve még csak hasonló sem történt a világ első közparkjaként is számon tartott ligetben. Ötvenkét fa kidőlt, háromszázötven pedig megrongálódott, ismerteti a statisztikákat a szakember. "Reggel minden kertésznek egy pillanatra összeszorult a szíve, amikor meglátták milyen pusztítást végzett a vihar" - avat be a kertészek lélektanába Nagy Dénes. Szerdán hatvan, csütörtökön már száz kertész próbálja a veszélyt elhárítani.

Andalogni nem ajánlott

A Főkert munkatársa felhívja a figyelmet arra, hogy a hétvégéig ne nagyon andalogjanak a budapestiek a Ligetben, menjenek helyette inkább a Margitszigetre. Magyayrázatképp felmutat egy fára, amelyen egy letört ág az alsóbb ágakon megakadt, "de egy erős fuvallat bármikor a járókelők közé fújhatja". Az utak környéke ugyan nagyjából meg lett tisztítva, de az utakról letérni rendkívül veszélyes.


Van, aki nem kerülget

A legjobban az épülő játszótérért fáj a szíve. "Elmehetnek megnézni,három fa is rádőlt az épülő játszótérre, szerencse, hogy még nem adtuk át" - sopánkodott a Főkert munkatársa, aki mielőtt továbbindult volna, még egyszer óvatosságra intette a budapestieket. Ugyanakkor teljesen biztonságosnak nevezte az Állatkertet, a cirkuszt és a Vidámparkot.

Megjelentek az ügyeskedők

Útban a szerkesztőség felé konstatáltuk, hogy az ügyeskedők is felfigyeltek a lehetőségre: egy jármű azért parkolt le az egyik városligeti úton, hogy egy kidőlt fát becsomagoljon. Az azonban nagy volt, a Suzuki Vagon R+ pedig kicsi, így a fa végül maradt, a jármű pedig dolgavégezetlenül elhajtott.