Engedély nélkül bontották a Liszt Ferenc teret

2006.02.07. 14:57
Több tucatnyi politikus és helyi lakos szervezett spontán tüntetést kedden a Liszt Ferenc téren, miután reggel egy vállalkozó szétbontott egy támfalat, kivágott néhány bokrot és a Fidesz szerint egy fát. A terézvárosi polgármester szerint csak a jövő héten döntenek a terület rendezéséről.

"A lakók tiltakoznak a kisebb zöld terület ellen" - vázolta Illés Zoltán fideszes politikus kedden délben a Liszt Ferenc téri - támfallal körbevett - bokros rész elbontása miatti tiltakozó akció lényegét. Az Index néhány lakót, rendőrt és több politikust faggatott arról, hogy mi történik a területen, éppen az Inkognító előtti földtúrás körül, ahova keddre délre illegális tüntetést szerveztek.

Nyáron blokkolják a közlekedést

Régi konfliktus a helyiek és a kávézótulajdonosok között, hogy nyáron a térre kirakott asztalok miatt nehezen lehet közlekedni. A Pesti Broadway Egyesület, amely a helyi kávézók és éttermek érdekvédelmét látja el, a lakók tiltakozása miatt úgy döntött, hogy a bokros terület egy részét elbontja, és keskeny közlekedősávokat alakít ki, hogy az ott élők könnyebben közlekedhessenek.

Illés Zoltán az Indexnek elmondta, hogy reggel munkások és egy munkagép jelent meg a területen és elkezdték a helyi kutyák vizeldéjének tartott terület elbontását. Erről a Fidesz a lakóktól szerzett tudomást. "Azonnal a helyszínre siettünk, ahol a testünkkel akadályoztuk meg a gépek működését" - mondta Illés.

A művezető azonnal kihívta a rendőröket. A kiérkező járőrök tájékoztatták a lakókból és politikusokból álló harmincfős csoportot - köztük Lányi Andrást, az Élőlánc vezetőjét is -, hogy illegális tüntetésükkel törvényt sértenek, ezért felszólították őket a távozásra. Erre Illés "üvöltözni kezdett" a rendőrökkel, hogy ne velük, hanem az illegális munkavégzőkkel szemben intézkedjenek. A rendőrök az időközben a helyszínre érkezett kerületi alpolgármestertől, Rabin Lászlótól és a főépítésztől megtudták, hogy valóban nincs az építkezésre engedély, ezért a munkát is beszüntették.

Rongálás miatt feljelent a Fidesz

Illés elmondta, feljelentést tesz a művezető, a kivitelező cég ellen rongálás miatt, valamint követeli, hogy állítsák helyre az eredeti állapotot. "Ez a minimum".

Rabin László, kerületi alpolgármester szerint az Illés által hangoztatott kisebb zöld területről szó sincs, és az sem igaz, hogy fákat vágnának ki. A probléma kizárólag az, hogy engedély nélkül kezdtek hozzá a munkához.

De mit szólnak mindehhez a lakók? Egy, az Inkognító felett lakó hölgy, aki azután sietett a helyszínre, hogy az ablakból meglátta Illés Zoltánt, kifejtette, nem érti a fideszes politikus mostani akcióját, hiszen "a terület régóta súlyosan fertőzött". Szerinte a kutyák rendszeresen ezt a területet használják arra, hogy ürítsenek. "Tudja, milyen szaga van a kutyahúgynak nyáron?" - kérdezte Illés egy kollégájától. "Mit sajnálnak? Rég kipusztították a bokrokat" - érvelt az építkezés mellett.

A lakókat nem zavarná

Egy másik lakó viszont azt panaszolta, hogy a környék házai tele vannak külföldiekkel, akik közül az egyik kávézóüzemeltetőnek, a "Viktornak", hárommilliós lakbértartozása van." "Élősködők ezek" - értett vele egyet egy politikus.

A művezető az Indexnek annyit mondott, ő úgy tudta, hogy a munkához megvannak az engedélyek A csúszókerékkormányzású-munkagéppel reggel hétkor kezdték a munkát, de a rendőrök felszólítása után hazaküldte a munkásait. "Ha holnapra meglesznek az engedélyek, nincs akadálya a reggeli munkakezdésnek" - mondta.

A Terézvárosi Önkormányzattól az Index megtudta: a Liszt Ferenc téren végzendő munkákra régóta készül a VI. kerület, illetve a Pesti Broadway Egyesület. Fakivágásról nem volt szó, hanem a cserjék cseréjéről, bokrok telepítéséről, cáfolták azt a fideszes híresztelést, hogy fákat is kivágnak.

Az önkormányzat szerint a terveket egyeztették, és a téren lakók valamint a vendéglátósok érdekeit is figyelembe vették.

Engedélyt utólag

Az engedélyezéskor a hatósági jóváhagyást megkapták a kivitelezők, vagyis a kerületi jegyző engedélyezte a munkákat (úgynevezett közútkezelői engedélyt adott ki a hivatalvezető), de a tulajdonosi hozzájárulást a kerületi szakbizottság még nem szavazta meg. A munkálatokat egyébként a Pesti Broadway Egyesület végezteti el – mondta az önkormányzat illetékese.

A tulajdonosi hozzájárulásról a jövő héten döntött volna - utólag – a kerület tulajdonosi bizottsága. Azért utólag – tudtuk meg –, mert a munkákat minél előbb meg akarták kezdeni, hogy tavaszra rendezett környezet várja a Liszt Ferenc térre látogatókat, illetve az ott élőket.

A munkák egy sétány kialakítását jelentik, pótlólagos növénykihelyezéssel, cserjék lecserélésével és fák gallyazásával – ezt már a Pesti Broadway Egyesület vezetője, Matlárházi Rita mondta el az Indexnek. Matlárházi is elmondta, hogy a jegyzőtől engedélyt kaptak a kivitelezésre, és végső soron növelni akarják a zöldfelület arányát a téren.  • Tippek
  • Hírek