Éjfélig lehet mulatni a felújított Liszt Ferenc téren

2006.06.08. 15:01
Tizenhárom szórakozóhely dobta össze a Liszt Ferenc téri park felújításhoz szükséges pénz felét, a terézvárosi önkormányzat állta a másik felét, a végeredménnyel állítólag a zajos éjszakai életre panaszkodó lakók is elégedettek.

"Nem hiszem én azt, hogy ezután csend lesz" - mondja az évizedek óta a téren lakó férfi. "Csendes volt, lehetett nyugodtan élni" - emlékszik vissza nosztalgiázva a mellett ülő asszony azokra az időkre, amikor még nem volt ennyi étterem és kávézó a téren. A két helybélit azután kérdeztük, hogy Verók István VI. kerületi polgármester és a vendéglátósokat képviselő Matlákházi Rita csütörötkön átadta a tér felújított részét.

A környék kipofozására amúgy is szükség volt, ráadásul állandósultak a helybéliek és a vendéglátósokat tömörítő Broadway Egyesület közötti konfliktusok. A szalagot átvágó terézvárosi polgármester szerint "korszerű, hangulatos és mindenki számára élvezhető" parkot csináltak, és még egy József Attila szobrot is kapott a tér.

Klikk a képre!
Klikk a képre!

A béke érdekében

Az átalakítás 30 millió forintba került. Az összeg felét 13 szórakozóhely dobta össze. A területre 25 padot raktak ki, 17 lámpa teszi este hangulatossá a sétányokat, kilenc új tábla figyelmezteti a kutyásokat, hogy vigyék máshova ebeiket. A kanyargós utak mentén szőnyeget alkotnak a növények, az árnyékot jól tűrő tujákat, szépen lombosodó cserjéket, virágokat automata öntözőrendszer tartja majd életben. Minderre egy év garanciát vállal a kivitelező Park-line Kft.

A lakók leginkább azt nehezményezték, hogy körülményes az éttermek elé kitett székeket, asztalokat kerülgetni, és a tavaszi, nyári estéken túlságosan zajosnak találták a teraszok közönségét, számolt be a tér körüli vitákról Matlákházi Rita. A tér átalakításával az asztalkerülgetés megoldódni látszik, de a béke érdekében korlátozzák a vendéglátóhelyek nyitva tartását, ezután éjfélkor zárni kell a kasszát. A közbiztonság javításáért térfigyelő kamerák felszerelését tervezik, a zaj ellen pedig egységes, speciális zajszigetelő anyagból készült napernyőket akarnak venni.

Szórakozóipari komplexum

Verók István sajnálkozott a lakókkal kialakult konfliktusok miatt, és remélte, hogy a megszépült tér elnyeri majd az itt élők tetszését. Az éjféli, mindenkori kötelező záróra betartatását a közterületfelügyelők és a rendőrség segítségével szeretnék elérni.

Klikk a képre!
Klikk a képre!

A Liszt tér ikertestvéréről, az Andrássy út másik oldalán lévő Jókai térről Verók elmondta, hogy valószínüleg még évekig elhúzódhat a tervezett mélygarázs körüli jogi huzavona, de addig is megpróbálják ideiglenesen rendbetenni a környéket.

A padon üldögélő szkeptikus helybéli férfi azonban nem nagyon bízik a helyzet javulásában, szerinte senki nem tartja majd be az éjféli zárórát, ugyanolyan zajos marad a környék mint volt. "Ez már rég nem tér, ez egy szórakozóipari komplexum" - mondja keserűen. A lakóknak megnyugvást mindenképp az jelentene, ha az önkormányzat szigorítana az új kereskedelmi törvény alapján, és - mint ahogy arról a Népszabadság is írt - este tíz és reggel hat között megtiltanák a vendéglátóhelyek, kereskedelmi üzletek, kisboltok nyitva tartását.  • Hírek
  • Személyi kölcsön