Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Százmilliós fővárosi bevétel a luxusadóból

2006.10.16. 17:32
A főváros 409 adóalanytól 100 millió forint luxusadót szedett be idén - mondta az InfoRádióban Deli Lajos, a Főpolgármesteri Hivatal adó ügyosztályának a vezetője.

Jelenleg 13 vizsgálat folyik azok ellen, akik feltehetően nem vallották be adókötelezettségüket, és további húszat kezdeményez még a hivatal. Őket írásban értesítik ki a vizsgálatról, és arról, hogy hogyan számolhatnak el ingatlansukkal.

Az adózók 78 esetben tévesen adtak be bevallást, nekik nem kell luxusadót fizetniük. Október második felében a fővárosi adóhatóság az APEH-hel közös ellenőrzéseket indít az adófajta kapcsán. Deli Lajos hozzátette, hogy ha a főváros kapja meg a 2008-tól bevezetendő az ingatlanadó beszedésének jogát, akkor az önkormányzat saját hatáskörben meg tudja oldani a feladatot, hiszen erre vonatkozóan előismereteik vannak, és korábban is modellezték már a lehetőségeket.

A vártnál kevesebb bevallás

Tiba Zsolt, Budapest főjegyzője korábban az InfoRádióban azt mondta: adóellenőrzést indítanak, miután a vártnál jóval kevesebb bevallás érkezett a hivatalukhoz.

Azt mondta: az ellenőrök felkeresik a kerületek építési hatóságait, az illetékhivatalt, a földhivatalt és a gazdagabb környékeken helyszíni szemléket tartanak. Hozzátette: elsősorban azokat ellenőrzik, akik hibás bevallást adtak be, illetve azokat, akik szándékosan nem nyilatkoztak luxusingatlanjukról.