Sámuel, Hajna
18 °C
29 °C
Index - In English In English Eng

Csak hétvégére javul Budapest levegője

2008.11.07. 15:16
Még mindig magas a szálló por koncentrációja Budapest levegőjében, a legrosszabb a helyzet a Teleki téren, az Erzsébet téren és Nagytétényben . Az önkormányzat arra kérte a lakosokat, hogy önkéntesen korlátozzák a kétütemű benzinmotorral és dízelmotorral hajtott gépjárművek valamint a szén- és olajtüzelésű fűtőberendezések használatát. Hétvégén az autóforgalom és az ipari termelés csökkenése miatt javulásra lehet számítani.

A fővárosban továbbra sem javul a levegőszennyezettség mértéke, ezért a Főpolgármesteri Hivatal csütörtök után pénteken is arra kérte a budapestieket, hogy önkéntesen korlátozzák a kétütemű benzinmotorral és dízelmotorral hajtott gépjárművek valamint a szén- és olajtüzelésű fűtőberendezések használatát.

A fővárosi légszennyezettségi állapotot folyamatosan mérő műszerek ellenőrzött adatai alapján a szálló por pénteken a Teleki téren, az Erzsébet téren és Nagytétényben haladta meg a tájékoztatási küszöbértéket. Csütörtökön lépett életbe a szmogriadó tájékoztatási fokozata, miután két egymást követő nap a száll ópor (PM10) koncentrációja meghaladta a 75 mikrogramm/köbméter tájékoztatási küszöbértéket.

Forrás: időkép.hu

Ilyenkor tilos az avarégetés, illetetve a lakosokat érintő önkéntes korlátozások mellett felkérik a szilárd- és olajtüzelésű erőművek üzemeltetőit, hogy önkéntes intézkedéssel kibocsátásukat 25 százalékkal korlátozzák. A főváros pénteki közleménye szerint a rákospalotai hulladékhasznosítóban már bevezették az önkéntes korlátozást, és üzemen kívül helyezték az egyik kazánt.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint pénteken már nem romlik tovább a légszennyezettség, így az intézkedéseket várhatóan nem kell szigorítani, újabb korlátozásokat nem vezetnek be. Hétvégén pedig az autóforgalom és az ipari termelés csökkenése miatt javulásra lehet számítani.

Október 25-én új miniszteri rendelet lépett életbe, ami külön meghatározza a szálló por önálló határértékét, korábban ezt együtt kezelték a kén-dioxiddal. Az új szabályozás értelmében akkor kell szmogriadót elrendelni, ha két egymást követő nap a szálló por értéke meghaladja a 100 mikrogramm/köbmétert, és a következő nap az előrejelzések szerint nem várható javulás. Szmogriadó elrendelésekor korlátozhatják a közlekedést és az ipari üzemek termelését.

Az önkormányzatok kötelezettsége, hogy tájékoztassák a lakosságot, ha a szálló por értéke két egymást követő nap meghaladja a 75 mikrogramm/köbmétert. Ha magas a levegőben a szálló por koncentrációja, elsősorban a légúti és keringési betegségben szenvedők, a csecsemők, gyermekek és időskorúak, illetve dohányosok vannak veszélyben. A veszélyeztetett csoportokba tartozóknak ilyenkor azt tanácsolják, kerüljék a jelentős gépjárműforgalom által érintett tereket, útszakaszokat, illetve a szellőztetést, a szabadban való tartózkodást.