Szilárda
-4 °C
3 °C

A fõváros most az M0-ás miatt kér a GKM-tõl

2008.04.21. 13:54
Ne legyen fizetõs az M0-ás körgyûrû, ezt kéri a fõváros vezetése a gazdasági minisztériumtól.

Budapest vezetése levélben fordul a gazdasági minisztériumhoz, hogy álljon el a körgyûrû fizetõssé tételének tervétõl, amely a tehergépkocsikra vonatkozna, mondta Nyáry Krisztián. A fõpolgármesteri hivatal kommunikációs igazgatója hozzátette, hogy jelenleg ugyan nem lenne számottevõ a változás, hiszen az autópálya matrica használható lenne az M0-áson is, de abban a pillanatban, ahogy bevezetnék a kilométerarányos díjat, minden teherautó az amúgy is megterhelt fõvároson keresztül hajtana inkább.

A kabinet támogatta, hogy 2011-12 környékén bevezessék Budapesten a személygépkocsikra is az útdíjat. A zónahatár a Hungária körút vagy a Nagykörút lehet. A fõváros kezdeményezi, hogy a gazdasági minisztérium teremtse meg a törvényi feltételeit annak, hogy a fõváros szedhessen behajtási díjat. A regionális közigazgatási hivatal legutóbbi észrevétele szerint ez most nem lehetséges.

Egy most elkészült tanulmányterv szerint az útdíj bevezetési több tíz milliárd forintos beruházás lenne, ami csak évek alatt térülne meg. Át kell alakítani hozzá a tömegközlekedést és a parkolási rendszert is. A behajtási díjra vonatkozó korábbi, a külföldi példákon alapuló szakmai becslések szerint a díj összege 1-2 euró, azaz 250-500 forint lehetne Budapesten.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!