Az V. kerület nem vonja vissza a Mahir-döntést

2006.01.12. 23:22
Az önkormányzat jobboldali többségű képviselőtestülete nem vonta vissza a döntést, ami tíz évre havi 335 ezer forintért engedélyezi félszáz hirdetőoszlop kihelyezését a kerület közterületeire.

Megerősítette a Mahir Cityposzter ügyében hozott korábbi döntését az V. kerületi önkormányzat jobboldali többségű képviselőtestülete csütörtöki zárt ülésén. A szocialista polgármester szerint jelentős működési bevételtől esett el az önkormányzat ezzel a döntéssel.

Steiner Pál szocialista polgármester korábban felfüggesztette a jobboldali többségnek azt a döntését, amellyel pályázat nélkül tíz évre, havi 335 ezer forintért lehetővé tették 49 mahires hirdetőoszlop működését. A vitatott kérdés rendezésére január 3-ára összehívott ülésen a jobboldali képviselők nem jelentek meg.

Puskás András, a Fidesz frakcióvezetője a zárt ülést követően újságíróknak elmondta: a képviselőtestület a Mahir Cityposzternek 10 évre, az Esma Kft.-nek pedig 8 évre megadta a további engedélyt a hirdetőoszlopok használatára.

Hozzátette, hogy 1997-ben hasonlóképpen járt el a képviselőtestület, akkor a szocialista és a szabaddemokrata képviselők is megszavazták, hogy ezek a cégek közterületi engedélyt kapjanak. Hangsúlyozta, korábban sem írtak ki pályázatot ezekre a felületekre. Kiemelte, hogy korábban a Cézár Kft.-nek a testület szintén több évre előre megszavazott hirdetési felületeket, azonban azt a döntést a polgármester nem függesztette fel.

A politikus a vitatott árak kapcsán hangsúlyozta, hogy a belváros ugyanannyit kér, mint amennyit a főváros. Mint mondta, a fővárosi kerületek között itt kérnek a legtöbbet ezekért a hirdetési felületekért. Hozzátette: minden évben az infláció mértékével növekednek majd az árak.

Steiner Pál szocialista polgármester az MTI-nek nyilatkozva úgy fogalmazott: "lehullott a lepel újra Rogán Antal kampánylaborjáról, mert ma világosan kiderült ezen a zárt ülésen, hogy a Magyar Vizslát és sok egyéb más Fidesz propaganda kiadványt abból a közpénzből finanszíroz a Mahir Cityposzter, amit megnyer ezekkel a rendkívül kedvező szerződésekkel".

Szerinte világosan bizonyítást nyert, hogy a Mahir ezeken a megvilágított hirdetőoszlopokon hússzoros haszonnal dolgozik, a Fidesz pedig ezzel a döntéssel bebetonozta a céget két és fél ciklusnyi időtartamra.

"Nem is engedte meg, hogy akár a nyilvánosság, akár a verseny egy pillanatig is bejöjjön az ülésterembe", mondta, hozzátéve, hogy a döntés súlyosan sérti a kerületi önkormányzat és a lakók érdekeit, hiszen "jelentős működési bevételt dobtunk ki most az ablakon". Steiner Pál közölte, hogy Puskás András "rosszul tudja", hogy a belváros adja legdrágábban ezeket a hirdetési felületeket. Mint mondta, "lényegesen drágább díjtételek vannak máshol".