Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

A bicikliseknek adják az egyik sávot a Margit hídon

2007.06.14. 11:23
Nem lesz könnyű egy nyári hétvégén autóval Pestről Budára jutni. A mostani hétvégétől szeptemberig a Margit hídon az egyik sávot megkapják a kerékpárosok, augusztusban felújítás miatt lezárják a Szabadság hidat, a Lánchidat rendezvények miatt többször is teljesen lezárják.

Szombat délután két órától vasárnap éjfélig lezárják a Margit híd északi oldalán a külső sávot. A korlátozás a mostani hétvégétől indul. Ezt a részt ezentúl a kerékpárosok használhatják, a Pestről Budára igyekvő autósoknak így csupán egyetlen sáv marad szombat délután és egész vasárnap.

Egy sávot kapnak a kerékpárosok

Ezt Demszky Gábor főpolgármester és László János, a Magyar Kerékpárosklub elnöke jelentette be csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A híd északi oldalán az idei nyári hétvégéken így a járdán csak a gyalogosok, a külső sávban csak a kerékpárosok, a belső sávban az autósok, középen a villamosok közlekedhetnek.

Előzetes tervek


Egy sávot kapnak (Fotók: Barakonyi Szabolcs)

A megoldást jelenleg is még engedélyeztetik, de a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. illetékese elmondta, hogy már a pesti felvezető szakaszon, az Újpesti rakparttól, illetve a Jászai Mari téren egy sávot elkülönítenek a bicikliseknek.

A felvezető szakaszon és a hídon is mobil korlát, illetve szalag különíti majd el a kerékpársávot, mondta Demszky, aki egy kérdésre válaszolva elmondta: pénteken meg fogja kérni az új budapesti rendőrfőkapitányt, hogy szombat délutánra rendőrök is segítsék, a várhatóan feltorlódó autósforgalom irányítását.

Szombat délután lesz a legnagyobb torlódás?

Demszky különösen szombat délutánonként számít torlódásokra, ezért az autósok megértését kéri. Ugyanakkor László János hangsúlyozta, hogy a Margit hídon hétköznap óránként 60-120 kerékpáros halad át, ami az amerikai szabványok szerint egy 2 méter 40 centi széles kerékpárút kiépítését indokolná.

A főpolgármester szerint az intézkedés hétvégenként a gyermekes családok számára ad lehetőséget, hogy gyalog és kerékpárral is biztonságosan jussanak el a Margitszigetre. Jelenleg ugyanis hétvégenként iszonyatos tumultus alakul ki a járdán, a híd északi oldalán, ahol biciklisták és gyalogosok tolonganak.

Három híd is le lesz zárva?


László János a Magyar Kerékpárosklub elnöke és Demszky Gábor

Demszky elmondta, hogy a Margit híd egyik sávjának lezárása nyaranta egybeeshet ugyan a Lánchíd teljes lezárásával, de a fővárosi autóforgalom hétvégén sokkal kisebb, mint hétköznapokon. Így szerinte ez nem okoz majd komolyabb problémát.

A Szabadság híd rekonstrukciója és az M0-s északi híd megépítése után Demszky szerint 2009-ben kezdődhet meg a Margit híd felújítása, ami várhatóan még ebben az önkormányzati ciklusban, azaz 2010-ig befejeződhet. A főpolgármester nem szólt róla, de augusztustól a Szabadság hidat lezárják a közúti forgalom elől, így akkor előfordulhat, hogy három hídon (Lánchíd, Margit híd, Szabadság híd) sem kelhetnek át a megszokott rendben az autósok.

A főpolgármester szerint az elmúlt évben 30 kilométernyi bicikliút épült a fővárosban, idén 17 kilométer létesül, és az útrekonstrukciók most előkészített harmadik ütemében minden nagyobb felújításnál a pályázóknak a bicikliutak kialakítására is ajánlatot kell tenniük.