Lehel
17 °C
27 °C

Cáfolják a Margit-sziget eladását

2008.07.30. 11:16
Beleznay Éva, Budapest megbízott főépítésze cáfolta az Indexnek azt az ír lapértesülést, hogy a Danube Bay Property Holdings apartmanokat, irodákat és kikötőt épít a Margit-szigeten. A Sunday Business Post arról írt, hogy a befektetési alapnak már az építési engedélye is megvan.

Beleznay Éva az Indexnek elmondta, hogy hallott ő is a hírről, ami véleménye szerint nem igaz, vagy félreértés lehet. A Margit-sziget a fővárosi önkormányzat tulajdona, a tulajdonos pedig nem tud sem eladásról, sem arról, hogy bármilyen építkezést terveznének az ingatlanán.

- Több okból sem lehet építkezni, tette hozzá a főépítész. Először is, a Margit-sziget kiemelt jelentőségű zöldterület, rekreációs jelleggel. Másodszor: a kerületi szabályozási terv még csak most készül, amíg nincs kész, nem lehet engedélyt sem adni. Harmadszor pedig egy fővárosi rendelet szerint a Duna szigetein lakó funkció nem lehetséges.

A Margit-szigetre a XIII. kerület adhatna ki bármilyen építési engedélyt. Gellért Lajos, a kerületi önkormányzat sajtószóvivője közölte, szó sincs arról, hogy bármilyen építkezést engedélyeznének a szigeten.

A Sunday Business Post július 27-i számában írt arról, hogy a több ország csúcsbankáraiból álló, ír vezetésű ingatlanalap, a Danube Bay Property Holdings apartmanokat, irodaházat, kikötőt épít a Margit-szigeten. A lap úgy tudja, hogy ehhez megszerezték már az építési engedélyt is.

Beleznay Éva szerint a lap összekeverhette más Duna-parti építkezéssel az állítólagos Margit-szigeti projektet. Az Index egy olyan ajánlatot talált az interneten, ami ehhez hasonlít: egy befektető cég úgynevezett Floating Garden Hotelt (a képeken) tervez a Duna-partra a Margit-sziget közelébe.

Az úgynevezett Úszó Házak projekt a honlap szerint egyelőre odáig jutott, hogy a Batthyány téri Mahart kikötőt sikerült kibérelni, és honlapjukon felajánlották, hogy érdeklődés esetén vendéglátó terasszal rendelkező szórakozóhelyet építenének rá.