Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Nem felejtik a 4-es metrót a fővárosiak

2008.01.22. 15:50
A budapestiek közül az MSZP szavazóinak a legfontosabb, hogy megépüljön a 4-es metró, utánuk az SZDSZ szavazói következnek, továbbá dobogós helyre kerültek még az autóval és tömegközlekedéssel járók, derült ki a Medián tavaly év végén Budapesten készült felméréséből. Demszky Gábor szerint a fővárosiak a 4-es metró barátai.

A 2007-ben zajló budapesti beruházások közül a 4-es metró építésének megkezdése foglalkoztatta leginkább a fővárosiakat, a közelmúltban történt fejlesztésekről feltett kérdésére a válaszadók több mint fele ezt megemlítette, derült ki Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet a Főpolgármesteri Hivatal megrendelésére készített felmérésből. Emellett felsorolták még az útfelújításokat, 2-es metró felújítását és a Combinók beszerzését.

Forrás: Medián

A budapestiek a legszélesebb rétegeket érintő, ezért legfontosabb beruházások közé sorolták az M0-s körgyűrű építését, a főútvonalak felújítását és a metróberuházásokat. Új kerékpárutak és a csepeli szennyvíztisztító építését csak a megkérdezettek 16 százaléka tartotta fontosnak.

A következő évekre tervezett beruházások közül is a közlekedés került az élre, az útfelújítások és a 4-es metró építése mellett a Margit híd felújítása került még az első három befutó közé, mindhármat a megkérdezettek egyharmada tartotta fontosnak. A 4-es metró átadását ugyanakkor minden tizedik megkérdezett a három legkevésbé fontos beruházás közé sorolta. A Római parti gát megépítését a fővárosi lakosságnak csak 11 százaléka, de az óbudai válaszadóknak csaknem a fele a legfontosabb beruházások közé sorolta.

Forrás: Medián

A 4-es metró megépítésének fontosságáról szóló kérdésre változatos válaszokat adtak a lakosok. Az autóval és tömegközlekedéssel is járók támogatták leginkább, 84 százalékuk szerint fontos vagy nagyon fontos a beruházás megvalósítása, de a csak autóval közlekedők 80 százaléka is fontosnak vagy nagyon fontosnak tartja a metróépítést.

A pártpreferenciák szerinti megoszlás már nagyobb különbségeket mutat, az MSZP-szavazók 91 százaléka támogatja, míg a Fidesz szavazóinak 77 százaléka vélekedik ugyanígy. „A budapestiek a 4-es metró barátai” – kommentálta a felmérés eredményeit Demszky Gábor főpolgármester keddi sajtótájékoztatóján.

Forrás: Medián

Emlékeztetett arra, hogy ugyanennek a felmérésnek az eredményeit publikálta korábban a Medián. Ebből kiderült, hogy a két nagy párt közel azonos támogatói tábort tudhat maga mögött a fővárosban, a Fidesz 41, az MSZP 40 százalékot kapna a parlamenti választásokon. Az SZDSZ támogatottsága Budapesten 8 százalék, ami lényegesen nagyobb, mint országosan, az MDF-é pedig 4 százalék. Az önkormányzati választásokon az eredmények hasonlóak lennének, a Fidesz és az SZDSZ 1-1 százalékkal kapnának többet, az MDF-et és az MSZP-t ugyanannyian támogatnák, derült ki a közvélemény-kutatásból.

Lakos Imre, a Városüzemeltetési és Környezetgazdálkodási Bizottság elnöke arról beszélt, hogy a felmérést azért rendelték meg, hogy eredményeit felhasználják a 2008-as fővárosi költségvetés elkészítésekor. „A közvélemény-kutatás a józan gondolkodás felé terel minket, erre fogunk támaszkodni” – fogalmazott kedden Lakos Imre.

Kérdésre válaszolva azt is elmondta, hogy a bicikliutak építése ugyan része az útfelújításoknak, így bővül a hálózat, de 2008-ban sem lesz a kiemelt program a költségvetésében. A felmérésből is az derül ki, hogy a lakosság számára nem ez nem tartozik a legfontosabb beruházások közé, a válaszadók nem támogatták, hogy a főváros erre több pénzt fordítson, érvelt Lakos Imre.

Módszertan

A felmérést 2007. november 16-a és december 2-a között készítette a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet a főváros felnőtt népességét reprezentáló 2000 fő személyes megkérdezésével. A minta kisebb torzulásait súlyozással korrigálták, így jól tükrözi a fővárosi szavazókorú lakosság kerület, nem, életkor és iskolai végzettség szerinti összetételét. A közölt adatok hibahatára az adott kérdésre válaszolók számától függően ±1-5 százalék.