Valér
-2 °C
0 °C

Feljelentették a telefonfülkéken hirdető céget

2004.07.09. 11:10
Több tucat feljelentést tett a fővárosi közterület-felügyelet a telefonfülkéken hirdető Mediacontact ellen, mert a cégnek nincs közterület-használati engedélye - adta hírül az Inforádió. A felügyelet írásban is felszólította a reklámcéget, hogy bontsa le a mintegy 200 budapesti fülke falán elhelyezett hirdetést.
A budapesti főjegyző felszólította a Fővárosi Közterület-felügyeletet, hogy csütörtöktől kiemelten ellenőrizzék a telefonfülkéket, és vessenek ki helyszíni bírságot minden egyes esetben, ha engedély nélküli reklámtáblát találnak. A felügyelet több tucat feljelentést tette a cég ellen. Tiba Zsolt főjegyző az InfoRádió megkeresésére elmondta, hogy a reklámokat kihelyező cég nem rendelkezik közterület-használati engedéllyel, így tábláit jogellenesen helyezte ki a fülkék falaira.

A döntés előzménye, hogy a fővárosi önkormányzat városképvédelmi bizottsága szerdai ülésén sem vette napirendre a Mediacontact tábláinak ügyét. Korábban ugyanis éles vita bontakozott ki a főpolgármester és a bizottság között a közterület-használati díj mértékéről. A testület évi 2 millió forintban állapította meg a tarifát, míg a főpolgármesteri hivatal munkatársai úgy vélték, hogy az erről szóló rendelet díjszabási táblázata szerint évente 178 millió forint lenne a megfelelő összeg.

A cégvezető érdekharcot sejt

Demszky Gábor főpolgármester a jelentős eltérésre hivatkozva felfüggesztette a bizottság döntését, aminek hatására a bizottság hozzávetőleg 6 millió forintra emelte az összeget. Azonban a főpolgármester továbbra is jelentős érdeksérelmet állapított meg, ezért néhány hete ismét felfüggesztette a határozat végrehajtását. Mivel a bizottság szerdai ülésén sem született döntés a díjról, ezért a főváros számos fülkéjén megtalálható hirdetésekre jelenleg nincs engedély -közölte a rádió.

A Mediacontact nemcsak a telefonfülkéken, hanem a taxidrosztokon elhelyezett hirdetésekre is kizárólagos joggal rendelkezik. Tavaly év végén derült ki, hogy a cég úgy helyezte ki a drosztokra hirdetéseit, hogy szintén nem volt rá közterület-használati engedélye.

Az InfoRádiónak elérte Somogyi Miklóst, a Mediacontact Kft. igazgatóját, aki felháborodottan közölte, hogy a táblákat jogszerűen, a bizottsági határozat alapján helyezték ki, arról pedig nem tájékoztatták a céget, hogy a határozatot felfüggesztették. Hozzátette, hogy táblánként havi 20 ezer forintot kérnek a hirdetésekért, így az ebből származó éves bevételük nemhogy a 178 millió, de az 50 millió forintot sem éri el. Somogyi Miklós érdekharcot sejt a cégét sújtó döntés hátterében.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!