Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Búvópatak keseríti a mélygarázs környékén lakók életét

2006.02.13. 15:45
A Pollack Mihály téri ötszintes mélygarázs átadását a beruházó korábban 2006. elejére ígérte, de az építés során kiderült, hogy több időre van szükség a rétegvíz kiszivattyúzása miatt. A dohogó szivattyú miatt rosszul alvó lakók a legutóbbi zajmérésen a megengedett zajszint dupláját mérték.

Búvópatakra épült a Pollack Mihály téri mélygarázs, a folyamatosan működő vízszivattyú zaja miatt nem tudnak aludni a környéken élők. A kerületi polgármester szerint hangszigetelni kell a szerkezetet, értesült az InfoRádió.

Hetven decibel fölött

Kovács György, a tér melletti egyik ház lakója elmondta, hogy a legutóbbi zajmérésen, január 31-én éjjel a megengedett zajszint dupláját mérték: "Amikor véletlenül épp nem ment a betonozás, tehát viszonylag csöndes állapot volt, ebben a helyzetben is körülbelül a dupláját mutatták annak, ami az állítólag éjszakára megengedett zajhatárérték. A mérést végzők mondták. Állítólag 45 decibel az éjszaka megengedett érték, és itt hetven decibel fölötti értékeket mértek. " Kovács György hozzátette, hogy tavaly február óta folytat levelezést a VIII. kerületi önkormányzattal az ügyben.

Az ötszintes mélygarázs átadását a beruházó korábban 2006. elejére ígérte, de az építés során kiderült, hogy a terület adottságai miatt több időre van szükség. A speciális talajviszonyok miatti rétegvíz hátráltatta a munkát. Bogdán Tibor, a cég jogi képviselője legutóbbi nyilatkozatában nyár elejére ígérte az átadást.

Hangszigetelni kell

Csécsei Béla, a VIII. kerület polgármestere elmondta, hogy egy búvópatak miatt állandóan szivattyúzni kell az építkezésen a vizet, ez a fő oka a zajterhelésnek: "Erre a környezetvédelmi jellegű panaszra szálltak ki és végeztek zajmérést, a zajmérésnek az eredményei azt mutatták, hogy egy szivattyúval van probléma, mivel itt a mélyben egy búvó patakkal találkoztak, ennek a szivattyúnak kényszerűségből állandóan mennie kell. A környezetvédelmi hatósági intézkedés pedig az lesz, hogy le kell szigetelni ezt a szivattyút, le kell fedni egy olyan zajvédő szigeteléssel, amelyik ezt a problémát megszűnteti. Tehát ez a része rendezhető neki, és ez most éppen folyamatban van."

Csécsei Béla hozzátette, amennyiben nem tesz eleget az építő cég a kötelezésnek, az önkormányzat akár az építkezést is leállíttathatja.