Szilárda
-4 °C
3 °C

Visszavonják a metrópert a civilek

2004.09.23. 17:21
Kifizeti a 4-es metró engedélye ellen perelő civilek helyett az 1,7 millió forintos eljárási díjat a Magyar Metró Társaság, így azok visszavonják keresetüket. Ugyanakkor alkotmánybírósághoz fordulnak, mert szerintük sérültek az igazságszolgáltatáshoz való alkotmányos jogaik.
Visszavonják a 4-es metró építési engedélye elleni keresetüket a beruházást támadó civil szervezetek, mert sikerült megállapodniuk a metróépítést támogató Magyar Metró Társasággal. Ez utóbbi - szintén civil - szervezet kifizeti a három felperes helyett a korábban rájuk rótt 1,7 millió forintos eljárási díjat, mondta az InfoRádiónak Lukács András, a Levegő Munkacsoport vezetője.

Alkotmánybírósághoz fordulnak

Lukács elmondta: "Ennek fejében a civilek visszavonják keresetüket, ugyanakkor Alkotmánybírósághoz fognak fordulni, ami a metrót nem érinti, viszont érinti azt a rendeletet, ami miatt ilyen magas eljárási díjat ki lehet vetni civil szervezetekre. Ez ugyanis sérti az igazságszolgáltatáshoz való alkotmányos jogot."

A kereset visszavonásának pontos időpontját Lukács egyelőre nem tudta megadni, mivel "a részletekben egyelőre nem sikerült teljesen megállapodni" a Metró Társasággal.

A metróberuházással kapcsolatban ugyanakkor még mindig "komoly kifogásaik" vannak, mondta a Levegő Munkacsoport vezetője. Hozzátette, a Magyar Metró Társaság teljes mértékben egyetért ezekkel, és a főváros is hajlamosabb figyelembe venni követeléseiket.

A három civil szervezet teljes tájékoztatást és beleszólási lehetőséget kér a beruházásban érintett lakosoknak, mivel a metróépítés miatt károsodhatnak az épületek, és a vele járó zaj megzavarhatja az emberek nyugalmát. Lukács szerint ezeket a tényezőket a lehető legkisebbre kell csökkenteni.

Magas eljárási díj, perek

Mivel a civil szervezetek bíróságon támadták meg a metróépítést engedélyező egyik közigazgatási határozatot, az engedély nem emelkedhetett jogerőre a korábban remélt időpontban, és így a kivitelezést megelőző közbeszerzési eljárások is késnek. A Közlekedési Főfelügyelet 1,7 millió forintos eljárási költséget állapított meg a pert kezdeményező egyesületek terhére. A civilek már korábban bejelentették, ha elengedik nekik az eljárási díjat, visszavonják keresetüket.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!