Közösségi pontok lesznek a 4-es metró állomásai

2005.06.01. 16:23
A tervezett kétlépcsős beruházás helyett egyben építik meg a 4-es metró szakaszát Kelenföldtől a Bosnyák térig. Az átütemezés Demszky Gábor főpolgármester szerint megtakarítást jelent majd.
Budapest nem tud meglenni 4-es metró nélkül, mondta szerdán a Korona hotelben tartott sajtótájékoztatóján Demszky Gábor, Budapest főpolgármestere. Ezért a főváros és a kormány elfogadta, hogy az eddigi 10 megállót tartalmazó tervek további négy állomással bővüljenek, így a parlament döntése nyomán Kelenföldtől egészen a Bosnyák térig ér majd el 2010-re az új metró.


Klikk a képre!
A bővítésre azért volt szükség, mert így egy ütemben épülhet meg a metró teljes hossza, ami a beruházási költségek 10-15 százalékos megtakarítását jelenti, mondta Demszky Gábor. További előnyök közt említette, hogy az építkezéssel kapcsolatban 6500 új munkahely, 7400 földalatti parkolóhely létesül, és gyorsabbá válik naponta 600 ezer ember utaztatása. Beszereznek 22 darab új metrószerelvényt is.

A főpolgármester a költségekről szólva elmondta, hogy a beruházás 80 százalékát a kormány, 20 százalékát a főváros finanszírozza. A 2010-ig átadott teljes, 14 állomásos szakasz 386,6 milliárd forintba kerül.

Új látvány

Az új metróállomások nem pusztán átszállóhelyek lesznek, hanem olyan közösségi pontok, amelyek vonzóbbá tehetik a közlekedést, adott hangot reményeinek Demszky Gábor. A tervezéskor hangsúlyt fektettek a nagy, elegáns belső tereknek. Korszerű, fiatalos megjelenés, ahol lehet természetes megvilágítás, és a legújabb építészeti trendek jellemzik a terveket.

A vakok és gyengén látók tájékozódását segítő rendszerek, csipkártyás jegyautomaták és korszerű térfigyelő kamerák segítik majd a biztonságot. Az állomásoknak egyedi arculatuk lesz, hogy könnyebb legyen a tájékozódás, hangzott el. A Kálvin téri metrómegállót már úgy alakítják ki, hogy a 4-es, és a 3-as itt találkozhasson az 5-ös metróval.

A főváros célja, hogy az új metróval megfiatalítsa Budapestet, és ezáltal felértékelődjenek és gyors fejlődésnek induljanak az érintett terek, és utak, tette hozzá Demszky Gábor.  • Tippek
  • Bankszámla