Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ultimátumot nyújtott be a metróalagút-fúró cég

2008.09.25. 12:08
Az alagútépítő Bamco konzorcium levélben kereste meg a DBR Metró Projektigazgatóságot, miszerint átmenetileg felfüggeszti az általa végzett munkálatokat, amíg a beruházó felé benyújtott többletköltség-követelései nem teljesülnek.

A BKV-hoz tartozó DBR Metró Projektigazgatóság közleményben leszögezte: a jogosulatlan követeléseket még ultimátumok hatására sem fogja teljesíti. Hozzátette, a DBR ahogy eddig, a jövőben is kifizet minden jogos, a kivitelezőnek fel nem róható többletmunkát. de Bármely indokolatlan leállásáért a kivitelező tartozik anyagi és jogi felelősséggel.

A nagyberuházásokban általános, hogy a kivitelezők folyamatosan többletköltség-követeléseket nyújtanak be, azt a mérnökcég megvizsgálja, az építtető mérlegel, a jogos követeléseket elfogadja, az indokolatlanokat pedig elutasítja.

A közlemény szerint a Bamco konzorcium mindezidáig hozzávetőleg 150 többletköltség követelést nyújtott be (az összes többi, közel 20 kivitelező együttesen is csak ennek töredékét). A beruházó megvizsgálta ezeket a követeléseket, melyekből mintegy 25 bizonyult valós és jogos igénynek 6,4 millió euró értékben, ennek a kifizetése folyamatban van (a többi vagy feldolgozás alatt áll, vagy teljesen irreális igényt fogalmaz meg).

További 3 követelés megjárta a döntőbizottságot is, zajlik a békéltető tárgyalás és a törekvés a megegyezésre, a DBR megtette az ajánlatát, és jelenleg várjuk a kivitelező erre vonatkozó válaszát, hiszen nem engedhető meg az, hogy az adófizetők pénzéből irreális és indokolatlan követelések teljesüljenek, még fenyegetőzések hatására sem.

A Világgazdaság információi szerint a Bamco csütörtökön dönt arról, hogy másnap időlegesen leáll-e a munkálatokkal. Ez a cég fúrja az alagutakat (a déli alagút engedély nélküli építését korábban hatóság már leállítatta, az északit még fúrják) és építi az Etele, valamint a Szent Gellért téri állomást.

A konzorcium csütörtökig adott határidőt a DBR Metró Projekt Igazgatóságnak arra, hogy fizesse ki a több milliárdos tartozását. A cégnek tőle független okokból a szerződésben vállaltakon felüli munkákat is el kellett végeznie, így jelentős többletköltsége keletkezett, amelyet a vitás kérdések megoldására létrehozott független döntőbizottság is megítélt. A tartozást a DBR vitatja, ezért nem utalta át mindeddig a cégnek a megítélt összegeket.