Orsolya
11 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Ultimátumot nyújtott be a metróalagút-fúró cég

2008.09.25. 12:08
Az alagútépítő Bamco konzorcium levélben kereste meg a DBR Metró Projektigazgatóságot, miszerint átmenetileg felfüggeszti az általa végzett munkálatokat, amíg a beruházó felé benyújtott többletköltség-követelései nem teljesülnek.

A BKV-hoz tartozó DBR Metró Projektigazgatóság közleményben leszögezte: a jogosulatlan követeléseket még ultimátumok hatására sem fogja teljesíti. Hozzátette, a DBR ahogy eddig, a jövőben is kifizet minden jogos, a kivitelezőnek fel nem róható többletmunkát. de Bármely indokolatlan leállásáért a kivitelező tartozik anyagi és jogi felelősséggel.

A nagyberuházásokban általános, hogy a kivitelezők folyamatosan többletköltség-követeléseket nyújtanak be, azt a mérnökcég megvizsgálja, az építtető mérlegel, a jogos követeléseket elfogadja, az indokolatlanokat pedig elutasítja.

A közlemény szerint a Bamco konzorcium mindezidáig hozzávetőleg 150 többletköltség követelést nyújtott be (az összes többi, közel 20 kivitelező együttesen is csak ennek töredékét). A beruházó megvizsgálta ezeket a követeléseket, melyekből mintegy 25 bizonyult valós és jogos igénynek 6,4 millió euró értékben, ennek a kifizetése folyamatban van (a többi vagy feldolgozás alatt áll, vagy teljesen irreális igényt fogalmaz meg).

További 3 követelés megjárta a döntőbizottságot is, zajlik a békéltető tárgyalás és a törekvés a megegyezésre, a DBR megtette az ajánlatát, és jelenleg várjuk a kivitelező erre vonatkozó válaszát, hiszen nem engedhető meg az, hogy az adófizetők pénzéből irreális és indokolatlan követelések teljesüljenek, még fenyegetőzések hatására sem.

A Világgazdaság információi szerint a Bamco csütörtökön dönt arról, hogy másnap időlegesen leáll-e a munkálatokkal. Ez a cég fúrja az alagutakat (a déli alagút engedély nélküli építését korábban hatóság már leállítatta, az északit még fúrják) és építi az Etele, valamint a Szent Gellért téri állomást.

A konzorcium csütörtökig adott határidőt a DBR Metró Projekt Igazgatóságnak arra, hogy fizesse ki a több milliárdos tartozását. A cégnek tőle független okokból a szerződésben vállaltakon felüli munkákat is el kellett végeznie, így jelentős többletköltsége keletkezett, amelyet a vitás kérdések megoldására létrehozott független döntőbizottság is megítélt. A tartozást a DBR vitatja, ezért nem utalta át mindeddig a cégnek a megítélt összegeket.