Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Molnár Gyula lemondott a pesti MSZP frakció vezetéséről

2006.11.24. 19:41
Elfogadta az MSZP-SZDSZ közötti koalíciós szerződés tervezetét pénteken a szocialisták budapesti párttanácsa, amelynek ülésén Molnár Gyula fővárosi elnök és frakcióvezető bejelentette, hogy lemond frakcióvezetői posztjáról - közölték az elnökségi ülés résztvevői az MTI-vel.

Az elnökség csaknem egyhangúlag Steiner Pál frakcióvezető-helyettest javasolja a képviselőcsoport új vezetőjéül.

Molnár nem halmozza tovább a pozíciókat

Molnár Gyula lemondása nem meglepő, ugyanis a XI. kerületi polgármester korábban is csak átmenetileg vállalta az MSZP frakció vezetését. Molnár ugyanis háromnál több fontos tisztséget is betölt a pártban, illetve az önkormányzatoknál és az országgyűlésben, márpedig ez ellentétes a párton belüli szabályozással. Molnár eddig fővárosi frakcióvezető, XI. kerületi polgármester, budapesti pártelnök és országgyűlési képviselő is volt. Hivatalosan Molnár lemondását egyébként azzal indokolják, hogy lezárultak a fővárosi koalíciós egyeztetések.

A pénteki ülésen az elnökség álláspontjának megváltoztatására kérte a budapesti frakciót a fővárosi kiemelt fejlesztések bizottsága elnöki posztjával kapcsolatban. A képviselőcsoport több fordulós szavazás után Hunvald György VII. kerületi polgármester mellett voksolt, az elnökség viszont Somlyódy Csaba budapesti pártalelnököt támogatta, aki az előző ciklusban egyszerre volt a tulajdonosi és a kiemelt fejlesztések bizottságának fővárosi elnöke.

Somlyódyért Demszky lobbizik?

Ha a frakció elfogadja az elnökség álláspontját,akkor Somlyódy Csaba, akinek érdekében erőteljesen szót emelt az SZDSZ és Demszky Gábor személyes főtanácsadója, Mesterházi Ernő is a koalíciós tárgyalásokon, ismét egyidejűleg vezetheti ezt a két bizottságot.

Hunvald György, aki korábban már jelezte, hogy Molnár Gyula lemondása esetén pályázik a frakcióvezetői posztra, az MTI megkeresésére közölte, amennyiben jelölik a keddi frakcióvezetői választáson e tisztségre, megméretteti magát.

Egy dologhoz ragaszkodnak

Az MSZP frakció szerdai ülésén kompromisszumos javaslatot nyújtott be az SZDSZ-nek, hogy végre megegyezzenek a fővárosi koalíció megalakításáról. Az MSZP engedni látszott a bizottsági struktúra kialakításában, és némileg engedett a kulturális főpolgármester-helyettesnek szánt MSZP-s Gy. Németh Erzsébet és a kulturális tanácsnoknak kinevezendő SZDSZ-es Bojár Iván András vitájában is.

Az MSZP kompromisszumos javaslatában az is szerepelt, hogy egyetlen dologhoz ragaszkodnak: a kerületekkel való egyeztetésre hozzanak létre külön bizottságot a Fővárosi Közgyűlésben. Ennek a testületnek az élére a szocialista Mitus Zsuzsát szeretnék jelölni.

Az SZDSZ szerint megköthető a koalíciós szerződés

Nincs már érdemi akadálya a fővárosi SZDSZ-MSZP közötti koalíciós szerződés aláírásának - nyilatkozta Lakos Imre, az SZDSZ budapesti elnöke a szocialisták legutóbbi ajánlatának kapcsán pénteken az MTI-nek. A politikus elmondta, hogy már csupán egy lényeges ponton térnek el az álláspontok. Az MSZP ugyanis két személyt jelölt a gazdasági-tulajdonosi, illetve a kiemelt fejlesztések bizottsága élére. Az SZDSZ szerint viszont jobb lenne, ha ugyanaz a szocialista politikus, Somlyódy Csaba irányítaná mindkét testületet, úgy, mint az előző négy évben.

Lakos Imre szerint az SZDSZ számára elfogadható az is, hogy a kerületekkel való kapcsolattartásra egy bizottságot hozzanak létre, s így 15-re növelnék az önkormányzati testületek számát. Nincs kifogásuk az ellen sem, hogy a kultúrával foglalkozó szocialista főpolgármester-helyettes jelölt, Gy. Németh Erzsébet és az SZDSZ kulturális-városarculati tanácsnoka, Bojár Iván osztott hatáskört kapjon a kiemelt közművelődési intézmények (levéltár, múzeum, könyvtár) felett.

Az SZDSZ üdvözli azt, hogy lezárult az egészségügyi bizottsági elnöki poszt körüli vita. Eszerint Szolnoki Andrea (SZDSZ) bizottsági elnök, Havas Szófia (MSZP) pedig alelnök, s egyben egészségügyi tanácsnok lehet.

Az MSZP közleménye
Politikai értelemben lezárultak az elmúlt hetek fővárosi koalíciós tárgyalásai. A Magyar Szocialista Párt Budapesti elnöksége - a szöveg véglegesítése után - felhatalmazta a párt Budapesti Elnökét, Molnár Gyulát a koalíciós megállapodás aláírására. Az elmúlt hetek tárgyalásai megalapozták, hogy az egy fős többséggel rendelkező koalíciós partnerek bizalomra alapuló együttműködése mellett garanciális elemek is erősítsék a koalíció következő négy éves stabil és eredményes munkáját. Az elmúlt hetekben a tárgyalások - a sajtóhírek ellenére - a város működésében semmilyen fennakadást nem okoztak.

A tárgyalások ütemesen és eredményesen haladtak, és a politikai megállapodás mellett előkészítették a szükséges további közgyűlési döntéseket is. A vezetési struktúrák felállítása után az MSZP és az SZDSZ a következő hónapokban is folytatja az egyeztetést a fejlesztési kérdésekről, a hivatali szervezetről és a fővárosi vállatok jövőjéről. Tekintettel a tárgyalások politikai lezárására az eredeti menetrendnek megfelelően Molnár Gyula javaslatot tett az elnökségnek, hogy a frakció Steiner Pált válassza meg vezetőjének - zárul a közlemény.