Pesti koalíció: Molnár nem ragaszkodik személyekhez

2006.05.22. 17:39
Több elemből álló zárt ajánlatcsomagot terjeszt a fővárosi MSZP napokon belül a szabad demokraták elé az őszi önkormányzati választáson való együttműködésről - nyilatkozta a párt budapesti elnöke hétfőn az MTI-nek.

Molnár Gyula nem kívánt a sajtón keresztül üzenni koalíciós társuknak, ezért csupán a javaslatcsomagjuk irányairól szólt, konkrétumokról nem beszélt. Leszögezte viszont, ha létrejön a megállapodás, akkor Demszky Gábor közös főpolgármester-jelölt lesz, ha nem, önállóan indul az MSZP, amelynek fővárosi listáját ő vezetné.

A párt budapesti elnöke elmondta: az MSZP nem változtatott a választási felkészülés korábban elhatározott menetrendjén. Megjegyezte: politikailag új helyzetet eredményezett az, hogy az SZDSZ kész tények elé állítva a szocialistákat, a múlt héten megnevezte saját főpolgármester-jelöltjét.

Nincs személyi feltétel

Molnár Gyula az elmúlt napokban megjelent sajtóhíreket cáfolva leszögezte: az együttműködésnek nincs semmilyen személyi feltétele. Ennél sokkal, de sokkal többről van szó - tette hozzá. (Korábban egyébként arról volt szó - és ezt Hiller István szocialista pártelnök is megerősítette -, hogy az MSZP csak akkor támogatja Demszky Gábor közös jelölését, ha helyettese Molnár Gyula lesz.)

Molnár Gyula szerint személyi kérdésekkel, a sajtóban megjelent találgatásokkal, az általános helyettessel, annak hatásköreivel összefüggő ügyekkel még nem foglalkoztak. A személyét érintő sajtóhírekre reagálva, miszerint ő töltené be az úgynevezett "szuperhelyettesi posztot", annyit jegyzett meg, hogy sikeres kerületi polgármesteri tapasztalatainak hasznosításával készen áll arra, hogy a következő időszakban fővárosi ügyekkel foglalkozzon.

Molnár vezeti listát

Molnár hozzátette: a kerületi pártszervezetek javaslatai alapján az biztosnak tűnik, hogy a szocialisták főváros listáját ő vezeti. Abban az esetben pedig, "ha önállóan állítanak főpolgármester-jelöltet, ez azt is jelenti, hogy a listavezető a szocialisták főpolgármester-jelöltje".

Az MTI kormánypárti politikusoktól úgy értesült, hogy kedden Gyurcsány Ferenc, Kuncze Gábor, Demszky Gábor és Molnár Gyula részvételével koalíciós egyeztetés lesz az önkormányzati választásokkal összefüggő kérdésekről.

A tartalmi kérdésekről Molnár elmondta, hogy az MSZP korábbi programjavaslatait akceptálnia kell az SZDSZ-nek "ezáltal nem beszélhetünk kizárólag liberális várospolitikáról". Megjegyezte: az SZDSZ saját városprogramját nem is ismerik, elfogadják viszont a jelenlegi városvezetés közös MSZP-SZDSZ programját, a Podmaniczky-programot.

Ezt kiegészítenék még az MSZP tavaly közzétett Sikeres Budapestért programjával és a miniszterelnök által az országgyűlési választási kampányban ismertetett Új Budapestért program elemeivel.  • Hírek
  • Személyi kölcsön