Géza
-12 °C
-4 °C

Az MSZP-nek kedvez egy választókerületi határmódosítás?

2006.02.01. 16:38
A képviselő-testület valamennyi pártja és társadalmi szervezete, az MSZP kivételével, tiltakozott a választókörzetek határainak módosítása miatt, a jegyző ennek ellenére hétfőn meghozta a döntését.

A XVI. kerületi Fidesz szerint az önkormányzati választást durván befolyásoló döntést hozott a helyi jegyző, amikor az MSZP számára kedvezően módosította a választókerületek határait, közölte Kovács Péter, a Fidesz-frakció tagja szerdán az MTI-nek küldött nyilatkozatában. A helyi MSZP elnöke azt közölte, az eljárást törvényesnek tartják.

Kovács Péter nyilatkozata szerint a képviselő-testület valamennyi pártja és társadalmi szervezete, az MSZP kivételével, tiltakozott a választókerületek határainak módosítása miatt, a jegyző ennek ellenére hétfőn meghozta a döntését.

Az MTI-nek elküldött dokumentum szerint tiltakozását fejezte ki a Fidesz mellett az SZDSZ, az MDF, a Munkáspárt, a MIÉP, a Jobbik, valamint a Függetlenek XVI. kerületi Egylete.

Az MSZP számára elfogultak?

A tiltakozók szerint az intézkedés figyelmen kívül hagyja a választási eljárásról szóló törvényt és nem alkalmazkodik a kerület történelmi, földrajzi és településszerkezeti sajátosságaihoz.

"A Fidesz XVI. kerület szervezetének álláspontja szerint a jegyző olyan egyértelműen az MSZP irányában elfogult döntést hozott, amivel jelentősen befolyásolja az önkormányzati választások végeredményét" - áll az MTI-hez eljuttatott nyilatkozatban.

Molnár Gyula, a helyi MSZP elnöke az MTI-nek küldött nyilatkozatában azt közölte: a választókerületi elosztás "a választók számának nagyfokú aránytalanságai miatt nem felelt meg a törvénynek".

A választási iroda vezetője (aki egyben a jegyző) a választási eljárási törvényben foglaltaknak megfelelően járt el, és ezzel évtizedes mulasztást pótolt - írta. Álláspontja szerint a nyilatkozatot aláíró szervezetek vagy nem ismerik a törvényt, vagy félreértelmezik azt. "Sajnálatos tény, hogy felületes megítélés alapján próbálnak az érintettek politikai ügyet kovácsolni egy jogszerű és megítélésem szerint törvényes államigazgatási eljárásból" - áll a nyilatkozatban. Az MTI a kerület sajtófelelősén keresztül megkereste a jegyzőt is, de Hőrich Ferenc egyelőre nem adott nyilatkozatot.

Mit is módosított a jegyző?

A Fidesz kerületi elnöke, Kovács Balázs az Index érdeklődésére elmondta: a jegyző eljárása azért ébresztett tiltakozást az MSZP kivételével az összes helyi pártban, mert olyan körzetet szüntetett meg például, mint a sashalmi egyéni önkormányzati választókerület. Ezt a körzetet négy részre bontva mátyásföldi választókerületekhez csatolta a jegyző, ahol MSZP-s jelöltek győztek mindig. A sashalmi megszüntetett választókerületben viszont korábban csak egy alkalommal, akkor is csak nevető harmadikként győzött szocialista jelölt.

A Fidesz szerint ez csak példa a módosításokra, amelyek nem egyszerű változatásokat jelentenek, hanem teljesen új választókerületek kialakítását jelenti. Márpedig a jogszabályok szerint a jegyzőnek figyelembe kéne vennie a település törtnelmi határait is ilyen döntések meghozatalakor, és ebben az esetben ez elmaradt. A Fidesz kerületi elnöke szerint a jegyző éppen olyan változatásokat hajtott most végre, mint amilyeneket 2002-ben az MSZP javasolt a városrészben.