Anna, Anikó, Panka
19 °C
35 °C

Villamosfonódás miatt költöztetik Móricz Zsigmondot

2008.07.09. 14:25
Elköltözik Móricz Zsigmond szobra a Villányi út elejéről, hogy utat adjon a 47-es villamos vonalába csatlakozó 61-es villamosnak, döntött szerdán a fővárosi önkormányzat városfejlesztési bizottsága. Bár a közös sín megépül az év végére a Móricz Zsigmond körtéren, a villamos csak három év múlva jár rajta.

Kovács Levente, a XI. kerületi önkormányzat metróbiztosa az Indexnek elmondta, hogy a 47-es és a 61-es villamos vonalának az összekötés megkezdődött a Móricz Zsigmond körtéren.

A szobor a 61-es folytatásának az útjában áll, ezért ideiglenesen el kell költöztetni. Kovács Levente szerint a munkák az év végére fejeződnek be. Ekkortól megindulhatna a forgalom a közös részen, azaz a 61-es villamos a Moszkva tértől egészen Albertfalváig közlekedhetne. De nem teszi, csak a 4-es metró átadása után.

A kerületi biztos elmondta, hogy a felmérések szerint a 47-es 49-es vonalán olyan nagy a villamosforgalom, hogy nem férne be a járatok közé a 61-es. Azért kell megvárni a metró átadását, mert akkor csökkentik a villamosok járatsűrűségét, és akkor már nem lesz akadálya a becsatlakozásnak.

Hasonlóan járnak el a Gellért térnél is, ahol a villamosvonalat úgy hosszabbítják meg, hogy később akár a Batthyány térről érkező 19-es, akár a Deák térről jövő 47-es vagy 49-es tovább tudjon haladni első ütemben a Petőfi hídig, másodikban a Lágymányosi hídig, harmadikban pedig a Budafoki útig.

Itt a tervezésnél tartanak, a Műegyetem rakpartra ugyanis a főváros egy nagyméretű mélygarázst is tervez a metró átadásáig. A Móricz Zsigmond körtéri és a Gellért téri csatlakozás az úgynevezett fonódó villamoshálózatok kialakítása nevű projekthez tartozik.