Erzsébet
1 °C
4 °C

Villamosfonódás miatt költöztetik Móricz Zsigmondot

2008.07.09. 14:25
Elköltözik Móricz Zsigmond szobra a Villányi út elejéről, hogy utat adjon a 47-es villamos vonalába csatlakozó 61-es villamosnak, döntött szerdán a fővárosi önkormányzat városfejlesztési bizottsága. Bár a közös sín megépül az év végére a Móricz Zsigmond körtéren, a villamos csak három év múlva jár rajta.

Kovács Levente, a XI. kerületi önkormányzat metróbiztosa az Indexnek elmondta, hogy a 47-es és a 61-es villamos vonalának az összekötés megkezdődött a Móricz Zsigmond körtéren.

A szobor a 61-es folytatásának az útjában áll, ezért ideiglenesen el kell költöztetni. Kovács Levente szerint a munkák az év végére fejeződnek be. Ekkortól megindulhatna a forgalom a közös részen, azaz a 61-es villamos a Moszkva tértől egészen Albertfalváig közlekedhetne. De nem teszi, csak a 4-es metró átadása után.

A kerületi biztos elmondta, hogy a felmérések szerint a 47-es 49-es vonalán olyan nagy a villamosforgalom, hogy nem férne be a járatok közé a 61-es. Azért kell megvárni a metró átadását, mert akkor csökkentik a villamosok járatsűrűségét, és akkor már nem lesz akadálya a becsatlakozásnak.

Hasonlóan járnak el a Gellért térnél is, ahol a villamosvonalat úgy hosszabbítják meg, hogy később akár a Batthyány térről érkező 19-es, akár a Deák térről jövő 47-es vagy 49-es tovább tudjon haladni első ütemben a Petőfi hídig, másodikban a Lágymányosi hídig, harmadikban pedig a Budafoki útig.

Itt a tervezésnél tartanak, a Műegyetem rakpartra ugyanis a főváros egy nagyméretű mélygarázst is tervez a metró átadásáig. A Móricz Zsigmond körtéri és a Gellért téri csatlakozás az úgynevezett fonódó villamoshálózatok kialakítása nevű projekthez tartozik.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?