Szilárda
-4 °C
3 °C

Dudálnak, puffogtatnak a motorosok a Citadellán

2005.08.08. 13:58
A Citadellánál minden hónapban egyszer motorosok gyűlnek össze, és a Gellérthegyvédő Egyesület szerint puffogtatással zavarják a környezetet és a lakosokat. Az ombudsman szerint a szabad mozgáshoz való jog nem fogható fel korlátozhatatlan jogosultságnak.

A Gellérthegyen nem szabad sem engedélyezett, sem spontán motoros találkozókat tartani, áll Lenkovics Barnabás, állampolgári jogok országgyűlési biztosának állásfoglalásában. Az ombudsman azt javasolja a gazdasági- és közlekedési miniszternek, hogy a belügyminiszterrel közösen vizsgálják meg, milyen új rendelkezésekre van szükség a szervezetten vagy spontán lezajló összejövetelek lebonyolításához. Lenkovics Barnabás ájánlást kér arra is, minek alapján intézkedhet a rendőrség, illetve milyen esetben lehet az összejövetelt hatósági eszközzel szétoszlatni.


Motoros találkozó a Citadellán

A Gellérthegyvédő Egyesületnek nem tetszett, hogy minden hónap első szombatján több száz motoros találkozót rendez a Citadellánál. Ezért fordultak az ombudsmanhoz. Az egyesület szerint a találkozók után a motorosok "hatalmas dudálással, puffogtatással konvojban jönnek le, elviselhetetlen zajt, levegőszennyezést és forgalmi akadályt okozva".

Tehetetlenek

A gellérthegyiek panaszára indított vizsgálatból kitűnik, hogy a rendőrség intézkedett már, és a lakossági bejelentésekre is folyamatosan reagálnak, de a motorosok spontán összejöveteleit, illetve konvojban vonulásukat rendőrségi eszközökkel nem lehet megakadályozni.

Lenkovics Barnabás szerint a spontán motoros összejövetel egy új társadalmi jelenség, és az ezzel kapcsolatos szabályozás nem felel meg az alkotmányos követelményeknek. Az ombudsman az Alkotmánybíróság határozatára hivatkozott, ami azt mondja ki, hogy a szabad mozgáshoz való jog, a közlekedés szabadsága nem fogható fel abszolút jellegű, korlátozhatatlan jogosultságként.

A jogalkotó mások alapjogai védelmében meghatározhatja azokat a tiltó, illetve korlátozó szabályokat, amelyek a sajátos "motoros gyülekezésben és demonstrációban" részt vevőkre vonatkoznak, állt Lenkovics nyilatkozatában.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!