Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

Újabb három szocialista jelölt a főpolgármester-helyettesi posztra

2007.02.09. 22:18
Bakonyi Tibort, Danielisz Bélát és Havas Szófiát is jelöltként javasolja főpolgármester-helyettesnek az MSZP fővárosi szervezete. Így Germánné Vastag Györgyi és Horváth Csaba mellett újabb MSZP-s politikusok kerültek elő a kiválasztáskor.

Bakonyi Tibort, sporttal is foglalkozó tanácsnokot, Danielisz Bélát, a városrendészeti bizottság elnökét és Havas Szófiát, a Fővárosi Közgyűlés egészségügyi bizottságának alelnökét is javasolja főpolgármester-helyettes jelöltnek az MSZP fővárosi szervezete - közölte Burány Sándor, a szocialista párt fővárosi elnöke péntek este az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

Burány Sándor előző nap az MTI-nek nyilatkozva sem megerősíteni, sem megcáfolni nem kívánta, hogy Horváth Csaba volt II. kerületi szocialista polgármesterrel, illetve Germánné Vastag Györgyi fővárosi képviselővel is tárgyalni fog a jelöltségről.

Az MSZP fővárosi elnöke elmondta, hogy a jelöltekkel legkésőbb hétfő estig, kedd reggelig egyeztet. Arra a felvetésre, hogy bár korábban a szocialisták is szerettek volna önálló főpolgármester-jelöltet állítani, Demszky Gábor azonban "felülkerekedett" a koalíciós egyeztetések során, azt válaszolta, hogy a koalíciós partnerrel nem kell harcolni.

Burány nem akar Demszky utódja lenni

"Azt remélem, hogy Demszky Gábor sem erre törekszik" - fűzte hozzá. "A főpolgármester a rendszerváltozás óta eltelt időszak legsikeresebb várospolitikusa, ennyiszer ilyen fontos helyen még nem győzött senki" - fogalmazott a budapesti elnök hozzátéve, hogy "valóban az MSZP fővárosi szervezete az elmúlt időszakban egyszer sem tudott mit kezdeni azzal a helyzettel, hogy bár ő a legerősebb párt, de a legerősebb várospolitikus viszont Demszky Gábor".

Hangsúlyozta azt is, hogy az MSZP és az SZDSZ koalícióban adja a többséget a fővárosban. "Hosszú idők óta a fővárosban és szerte az országban más helyeken is az MSZP a legerősebb párt", ezt a viszonylag erős helyzetet nem célszerű rongálni - jegyezte meg.

Arra a kérdésre, lenne-e 2010-ben a szocialista párt főpolgármester-jelöltje, azt válaszolta: "nekem nincs ilyen ambícióm". Burány elődje, Molnár Gyula egyébként korábban számos információ szerint szívesen lett volna Demszky Gábor ellenfele a főpolgármester-választáson, ám Molnár pozíciói aaz utóbbi időben meggyengültek a budapesti MSZP-vezetésben, így ő visszavonult a XI. kerületbe.

Germánné esélyes Gy. Németh pozíciójára

Mint ismeretes, korábban Gy. Németh Erzsébet jelölése körül hatalmas vita alakult ki a Városházán. Demszky Gábor elutasította a volt szocialista frakcióvezető kinevezését, az MSZP viszont megmakacsolta magát, és ragaszkodott az eredeti személyi javaslathoz. Gy. Németh másfél nappal ezelőtt azonban bejelentette: nem akar főpolgármester-helyettes lenni. Szerinte ugyanis így a humánpolitikai ágazatok (oktatás, egészségügy, gyermekvédelem, szociális ügyek) hátrányba kerültek a Városházán, hiszen nincs, aki képviselje e szférák érdekeit - erről a Nap-kelte pénteki adásában beszélt a politikusnő.

Korábbi hírek szerint - és ezt Gy. Németh Erzsébet sem cáfolta - a humánpolitikai területre Germánné Vastag Györgyi esélyes főpolgármester-helyettesként. Ha Germánnét megválasztják, alighanem elhárul az akadály az SZDSZ-es Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettessé választása elől is. Ő várhatóan a pénzügyekért lesz felelős a Városházán.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?