Sámuel, Hajna
18 °C
32 °C

Újabb három szocialista jelölt a főpolgármester-helyettesi posztra

2007.02.09. 22:18
Bakonyi Tibort, Danielisz Bélát és Havas Szófiát is jelöltként javasolja főpolgármester-helyettesnek az MSZP fővárosi szervezete. Így Germánné Vastag Györgyi és Horváth Csaba mellett újabb MSZP-s politikusok kerültek elő a kiválasztáskor.

Bakonyi Tibort, sporttal is foglalkozó tanácsnokot, Danielisz Bélát, a városrendészeti bizottság elnökét és Havas Szófiát, a Fővárosi Közgyűlés egészségügyi bizottságának alelnökét is javasolja főpolgármester-helyettes jelöltnek az MSZP fővárosi szervezete - közölte Burány Sándor, a szocialista párt fővárosi elnöke péntek este az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

Burány Sándor előző nap az MTI-nek nyilatkozva sem megerősíteni, sem megcáfolni nem kívánta, hogy Horváth Csaba volt II. kerületi szocialista polgármesterrel, illetve Germánné Vastag Györgyi fővárosi képviselővel is tárgyalni fog a jelöltségről.

Az MSZP fővárosi elnöke elmondta, hogy a jelöltekkel legkésőbb hétfő estig, kedd reggelig egyeztet. Arra a felvetésre, hogy bár korábban a szocialisták is szerettek volna önálló főpolgármester-jelöltet állítani, Demszky Gábor azonban "felülkerekedett" a koalíciós egyeztetések során, azt válaszolta, hogy a koalíciós partnerrel nem kell harcolni.

Burány nem akar Demszky utódja lenni

"Azt remélem, hogy Demszky Gábor sem erre törekszik" - fűzte hozzá. "A főpolgármester a rendszerváltozás óta eltelt időszak legsikeresebb várospolitikusa, ennyiszer ilyen fontos helyen még nem győzött senki" - fogalmazott a budapesti elnök hozzátéve, hogy "valóban az MSZP fővárosi szervezete az elmúlt időszakban egyszer sem tudott mit kezdeni azzal a helyzettel, hogy bár ő a legerősebb párt, de a legerősebb várospolitikus viszont Demszky Gábor".

Hangsúlyozta azt is, hogy az MSZP és az SZDSZ koalícióban adja a többséget a fővárosban. "Hosszú idők óta a fővárosban és szerte az országban más helyeken is az MSZP a legerősebb párt", ezt a viszonylag erős helyzetet nem célszerű rongálni - jegyezte meg.

Arra a kérdésre, lenne-e 2010-ben a szocialista párt főpolgármester-jelöltje, azt válaszolta: "nekem nincs ilyen ambícióm". Burány elődje, Molnár Gyula egyébként korábban számos információ szerint szívesen lett volna Demszky Gábor ellenfele a főpolgármester-választáson, ám Molnár pozíciói aaz utóbbi időben meggyengültek a budapesti MSZP-vezetésben, így ő visszavonult a XI. kerületbe.

Germánné esélyes Gy. Németh pozíciójára

Mint ismeretes, korábban Gy. Németh Erzsébet jelölése körül hatalmas vita alakult ki a Városházán. Demszky Gábor elutasította a volt szocialista frakcióvezető kinevezését, az MSZP viszont megmakacsolta magát, és ragaszkodott az eredeti személyi javaslathoz. Gy. Németh másfél nappal ezelőtt azonban bejelentette: nem akar főpolgármester-helyettes lenni. Szerinte ugyanis így a humánpolitikai ágazatok (oktatás, egészségügy, gyermekvédelem, szociális ügyek) hátrányba kerültek a Városházán, hiszen nincs, aki képviselje e szférák érdekeit - erről a Nap-kelte pénteki adásában beszélt a politikusnő.

Korábbi hírek szerint - és ezt Gy. Németh Erzsébet sem cáfolta - a humánpolitikai területre Germánné Vastag Györgyi esélyes főpolgármester-helyettesként. Ha Germánnét megválasztják, alighanem elhárul az akadály az SZDSZ-es Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettessé választása elől is. Ő várhatóan a pénzügyekért lesz felelős a Városházán.