Konrád, Tivadar
9 °C
23 °C

Személyi harcok hátráltatják a fővárosi koalíciókötést

2006.11.23. 14:38
A fővárosi koalíciós tárgyalások lassan két hónapja húzódnak, most a szocialisták egy éjszakába nyúló frakcióülés után úgy tűnik, engednek a kisebbik kormányzó pártnak Budapesten. Az MSZP több ügyben módosította álláspontját, és kifejezetten már csak a kerületekkel való egyeztetéshez ragaszkodik.

A Magyar Szocialista Párt módosította eddigi álláspontját, és egy szerdai frakcióülésen úgy döntöttek, hogy engednek a szabad demokratáknak, mondta el az éjszakába nyúló tanácskozásról Danielisz Béla MSZP-s városatya az Indexnek.

Egy dologhoz ragaszkodnak nagyon

A szocialisták már csak egyetlen témában ragaszkodnak eredeti álláspontjukhoz a korábbi vitás kérdésekből. Ez pedig a kerületekkel való egyeztetés ügye. Itt egy külön bizottságot akarnak, amelynek szocialista elnöke lenne Mitus Zsuzsa személyében, aki volt már józsefvárosi alpolgármester is korábban.

A kerületekkel való egyeztetés a legfontosabb vitatott kérdés Danielisz szerint, hiszen ez régóta okoz problémát a fővárosi önkormányzatnak.

Kompromisszum a bizottsági struktúrában

Ugyanakkor kompromisszumra készek a szocialisták abban, hogy legyen-e külön stratégiai fejlesztési és külön gazdasági bizottság a Fővárosi Közgyűlésben. A külön testületekhez az SZDSZ ragaszkodott eddig.

Mindkét testület élére MSZP-st állítanának a szocialisták, Hunvald György erzsébetvárosi polgármester és Somlyódy Csaba korábbi tulajdonosi bizottsági elnök személyében. Somlyódy gyakorlatilag a tulajdonosi bizottság utódját, a gazdasági testületet irányítaná továbbra is elképzeléseik szerint.

Bizottság döntene a közműcégek vezetőiről

Abba is belemenne most már az MSZP, hogy a gazdasági bizottság vegye át a Fővárosi Közgyűléstől a fővárosi közüzemi vállalatokkal kapcsolatos menedzsmentjogok gyakorlását, vagyis a közműcégek vezetőinek kinevezéséről is a kisebb létszámú testület döntsön.

Az MSZP engedni fog az egészségügyben is: Havas Szonját, a leendő egészségügyi tanácsnokot megkérték, hogy legyen csupán bizottsági alelnök, így Szolnoki Andrea, aki korábban az egészségügyért felelős SZDSZ-es főpolgármester-helyettes volt, immár nyugodtan a bizottság élére kerülhet.

Vita Gy. Németh és Bojár pozíciója miatt

Kevésbé látszik megnyugtatónak Gy. Németh Erzsébet és Bojár Iván András pozícióharca. Itt az MSZP csupán félig-meddig hajlandó engedni. Ragaszkodnak ahhoz, hogy Gy. Németh, aki korábban volt főpolgármester-jelöltje is a szocialistáknak, és hosszú ideig fővárosi frakcióvezető volt, teljes hatáskört kapjon a kulturális és oktatási területen. A szocialista főpolgármester-helyettes mellett viszont az MSZP elképzelhetőnek tartaná, hogy némi beleszólást kapjon az SZDSZ-es Bojár is - őt korábban a szabad demokraták a nagyobb tömegrendezvények, és bizonyos különlegesebb projektek lebonyolításával bízták volna meg.

Danielisz szerint, ha az SZDSZ megérti a szocialisták álláspontját, és elfogadja kompromisszumos javaslataikat, akkor november 30-án, a Fővárosi Közgyűlés legközelebbi ülésén felállhat az új önkormányzati vezetés, megválaszthatják a főpolgármester-helyetteseket is.