Judit
3 °C
7 °C

Hétfőtől leáll a metróépítő Bamco

2008.09.26. 11:58
Pénteken még dolgozik a 4-es metró alagútját és a Gellért téri állomást építő Bamco Kkt., hétfőn viszont átmenetileg leáll a munkálatokkal. A cég csaknem 37 milliárd forintot követel a többletmunkákért, a BKV azonban csak 1,5 milliárdot fizetne egyelőre.

Felvette péntek reggel a munkát a BAMCO konzorcium, nem válaszolt ellenben határidőre a DBR Metró Projekt Igazgatóság által (a vitatott három többletköltség-követelés rendezése érdekében) korábban tett ajánlatra, áll a projektigazgatóság közleményében. Helyette szóban bejelentette, hogy hétfőtől leáll valamennyi helyszínén a munkálatokkal.

A pénteki tárgyalásokon sem sikerült a döntőbizottságot is megjárt ügyet békés úton rendezni, ezért a DBR fontolgatja, hogy választott bírósághoz fordul. Ugyanakkor véleményük szerint akár szerződésszegésnek is minősülhet, hogy a BAMCO nem jogi úton kívánja rendezni a vitát, hanem önkényesen le akarja állítani a szerződésben vállalt munkáit.

Néhány napja levélben kereste meg az alagutakat, a Gellért téri állomást, az Etele téri pajzsindító műtárgyat és a szellőző alagutakat építő BAMCO konzorcium a DBR Metró Projekt Igazgatóságot, miszerint átmenetileg felfüggeszti az általa végzett munkálatokat, amíg a beruházó felé benyújtott többletköltség-követelései nem teljesülnek.

A BAMCO konzorcium az elmúlt másfél évben hozzávetőleg 150 többletköltség-követelést nyújtott be, közel 37 milliárd forintra becsült értékben (az összes többi, közel 20 kivitelező együttesen is csak ennek töredékét). A beruházó megvizsgálta ezeket a követeléseket, melyekből mintegy 25 bizonyult valós és jogos igénynek hozzávetőleg 1,6 milliárd forint értékben, ennek a kifizetése folyamatban van (a többi vagy feldolgozás alatt áll, vagy teljesen irreális igényt fogalmaz meg).

A DBR ahogy eddig, a jövőben is kifizet minden jogos, a kivitelezőnek fel nem róható többletmunkát, de a jogosulatlan követeléseket még ultimátumok hatására sem fogja teljesíteni. Jelenleg további 3 többletmunka-követelés jogosságát ismerte el a DBR, ám ezek összege továbbra is vitatott.

A megrendelő az ajánlatot megtette, a konzorciumtól viszont nem érkezett válasz a mai határidőig, így fontolgatja a DBR, hogy választott bírósághoz fordul az ügy rendezése érdekében. Amennyiben a BAMCO leáll a többi helyszínen is a munkálatokkal, az a DBR véleménye szerint indokolatlan és a teljes anyagi és jogi felelősséget a konzorciumnak kell vállalni az esetleges szerződésszegésért.

A főváros vezetése egyetért a DBR projektigazgatóság ma kiadott álláspontjával, és támogatja a DBR azon szándékát, hogy a mielőbbi megoldás érdekében BAMCO-val folytatódjanak a tárgyalások, áll a főpolgármesteri hivatal közleményében. A kialakult vitát remélhetőleg a két fél a lehető leghamarabb rendezni tudja. A város vezetői abban is egyetértenek a DBR-rel, hogy a metróépítésben résztvevő egyetlen kivitelező cég sem formálhat jogosulatlanul igényt a szerződésen túli többletkiadásokra.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?