Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Nem akar Csepelen Munkásőr utcát a Fidesz

2007.10.03. 12:19
Egy hivatalosan el sem nevezett, különböző térképeken Munkásőr utcának jelzett közterület valódi névadását javasolja a csepeli Fidesz. A párt XXI. kerületi frakcióvezetője, Németh Szilárd az Indexnek elmondta, hogy a kerület résztulajdonában lévő Csepel Művek Ipari Park Kht. egyik nemrégiben kiadott térképén tűnt fel nekik a Munkásőr utca elnevezés.

A Google Maps keresőjében és más online térképeken is szerepel már ez a név, ami csak most tűnt fel sok csepelinek. A Fidesz tiltakozik az elnevezés ellen, és utána is néztek az ügynek.

Névtelen közterület ma is

Kiderült, hogy 2005-ben napirenden volt a Csepel Művek névtelen közterületeinek az elnevezése, és számos utcát ekkor kereszteltek el hivatalosan. A "Munkásőr utca azonban nem ment át" a XXI. kerületi képviselőtestületen, ez továbbra is névtelen maradt a Fidesz információi szerint.

A névadásra állítólag az adott volna okot, hogy ezen a helyen működött korábban a Munkásőrség kerületi parancsnoksága. A Fidesz most azonban azt szeretné, ha Korbuly Károlyról vagy az 56-os elítéltről, Magasházy Ödönről neveznék el az utcát. Ha ez nem sikerülne, akkor még a Weisz Manfréd Művek idején használatos Hengerdomb elnevezést adnák a közterületnek.

Ki dönthet az elnevezésről?

A csepeli polgármesteri hivataltól - nem hivatalosan - annyit tudtunk meg, hogy az önkormányzat nem döntött a Munkásőr utca elnevezéséről, ők is inkább a Hengerdomb elnevezést tartanák szerencsésnek. A névadásról egyébként a Fővárosi Közgyűlésnek kell határoznia szerintük.

Németh Szilárd - aki fővárosi képviselő is - erre válaszul annyit mondott az Indexnek, hogy a Fővárosi Közgyűlés akkor dönthet, ha korábban élt személyről van szó (élő személyről nem neveznek el közterületet Budapesten), egyébként a kerületi képviselő-testület ad neveket az utcáknak, tereknek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!