Géza
-12 °C
-4 °C

Nincs pénz a romos MÚOSZ-székház felújítására

2004.10.04. 15:22
Sürgős felújításra szorul a düledező Andrássy úti MÚOSZ-székház, a szövetség azonban olyan rosszul áll, hogy nemcsak a felújítás, de a fűtésszámlák kifizetése is meghaladja lehetőségeit. Közben mindenhonnan mállik a vakolat, és még az elnök szobája is beázik. A választmány nem jut dűlőre a kérdésben.
#alt#
Nézze meg képeinket!
"A MÚOSZ nem tudja állni az Andrássy úti székház felújításának költségeit" - mondta az Indexnek Eötvös Pál, az újságírószövetség elnöke. Mint mondta, a MÚOSZ választmányának tagjai nem értenek egyet a kérdésben. Utoljára szerdán ültek le tárgyalni, és nem jutottak dűlőre, de Eötvös szerint még ez év végéig döntenek a székház sorsáról. "Nagy itt a káosz, és nemcsak az épület körül" - fogalmazott.

Az épület messziről szép ugyan, de több helyen mállik a vakolat, több helyen beázásfoltok éktelenkednek, ez alól még Eötvös Pál szobája sem kivétel. Eötvös elmondta, a tetőt annyit toldozgatták, hogy ma már cserép, pala, fa és bádog is található benne. Mindhiába.

Eötvös szerint költözni kéne

#alt#
További képek itt!
Eötvös Pál elmondta, szerinte a szövetség nem maradhat a mostani helyen, de hozzátette, ez még nem egy döntés, csak az ő álláspontja. Az Andrássy út 101. mint szimbólum sem hordoz túl szerencsés üzenetet: a korábban az Országos Magyar Sajtókamara által használt épületet 1945 februárjában a Vörös Hadsereg foglalta el. A palota hírnevét a szocializmus éveinek MÚOSZ-a sem öregbítette.

Eötvös Pál elmondta, utoljára a '60-as években "korszerűsítették" az épületet, majd a '70-es években nyúltak hozzá, amikor megépítették a Huszonötödik színházat - ez utóbbi beavatkozás jelentősen megrongálta a tetőszerkezetet.

Hozzátette, nemcsak a több száz millió forintos felújítás költségei, hanem a fűtésszámlák rendezése is meghaladja a MÚOSZ anyagi lehetőségeit.

Nyilvántartáson kívül

Érdekesség, hogy az Andrássy út 101.-ben található patinás villa nem szerepel a Terézvárosi Önkormányzat tulajdoni osztályának nyilvántartásában, mint azt a palota viszonyai felől érdeklődve megtudtuk. Az épület egyébként teljes egészében a Magyar Újságírók Szövetségének tulajdona.