Nagymező utca második forduló

2007.08.29. 14:07
Bár már hónapokkal ezelőtt azt hitték az önkormányzattal szembe szálló civil szervezetek, hogy győztek, és lezárult a Nagymező utca-ügy, a beruházó, a Főváros és a VI. kerület újra nekirugaszkodik a mélygarázs projektnek.

Szerda délután öt órára tüntetést szervezett a Nagymező utcaiak Érdekvédelmi Egyesülete, a Védegylet és a Levegő munkacsoport a Fővárosi Önkormányzat elé, hogy megakadályozzák a Nagymező utcai mélygarázs egyszer már ügyészségi óvásra megsemmisített építési engedélyének újbóli kiadását.

Több utcai demonstráció, tucatnyi jogirat beadása, jelentős sajtónyilvánosság és közel egy éves kitartás kellett ahhoz, hogy február legelején a közigazgatási hivatal a civilek nyomására helyt adott a korábbi ügyészségi óvásnak. Ez alapján a főváros VI. kerületében lévő Nagymező utcai fákat és házakat veszélyeztető mélygarázs építési engedélyét hatályon kívül helyezték. Egyben új eljárásra utasították az elsőfokú építési hatóságot azzal a megkötéssel, hogy az ügyben engedélyezőként nem járhat el a tulajdonos kerülete, azaz Terézváros jegyzője.

Helyette a szomszédos XIII. kerület jegyzője látta el az építési hatósági feladatokat. Ők már többször is segítették a VI. és VII. kerületi ingatlanberuházók tevékenységét azzal, hogy engedélyezték többek közt a belső erzsébetvárosi volt zsidó negyed több házának teljes bontását.

A civilek azonban készítettek egy szakvéleményt a Nyugat-magyarországi Egyetem erdőmérnöki karának egy szakértőjével, aki azt mondta, a fák nyugodtan maradhatnak, a gyökereiket a beruházó temesse vissza, nem életveszélyesek.

A faügyi patthelyzet feloldása a Fővárosi Önkormányzat feladata lesz Szilágyi Erika Terézváros sajtóreferense szerint, mert ők a fasor kizárólagos kezelői. A VI. kerület csütörtökön tartja testületi ülését, ahol valószínűleg határozat születik az építési engedélyhez szükséges tulajdonosi hozzájárulás megadásáról.

Megkerestük Demszky Gábor sajtótitkárságát, hogy érdeklődjünk a kiadni szándékozott engedélyről, ám egyelőre nem kaptunk választ a Főpolgármesteri Hivataltól, hogy támogatják-e a fák kivágását vagy sem.  • Hírek
  • Hírek