Eleonóra
-1 °C
2 °C

Tettenérés a csepeli képviselőtestületben

2006.10.27. 15:09
A csepeli szocialisták szerint Németh Szilárd, a helyi Fidesz-frakcióvezető plagizálja Demszky Gábort. Szinte szó szerint a főpolgármesteréhez hasonló nyilatkozattervezetet terjesztett elő a XXI. kerületben, amelyben konszenzusos politikára szólítja fel a csepeli pártokat. Érdekesség, hogy a Fidesz a fővárosban nem írta alá a gyakorlatilag azonos tartalmú nyilatkozatot. Németh Szilárd elmondta az Indexnek, direkt tesztelte a szocialistákat.

Érdekes javaslatot terjesztett elő a csepeli képviselőtestületnek Németh Szilárd, a Fidesz XXI. kerületi frakcióvezetője. Javaslata a konszenzusos Csepel-politikáról szóló nyilatkozat aláírására buzdította a helyi politikai erőket a szabadság és a demokrácia védelmében.

Az MSZP rájött, hogy miről van szó

A szocialisták viszont észrevették: Németh gyakorlatilag Demszky Gábor fővárosi nyilatkozattervezetének szövegét terjesztette be, csak kicserélte a Budapest szavakat Csepelre, illetve nem fővárosi közgyűlésről, hanem csepeli képviselőtestületről ír.

Érdekesség, hogy Demszky korábban Tarlós István fővárosi Fidesz-frakcióvezetővel egyeztetett egy szövegtervezetet, amelyet a Fidesz végül nem írt alá. Németh Szilárd egyébként fővárosi képviselő is, így ismerhette a szövegtervezetet, amelyet Demszky juttatott el Tarlóshoz.

Idézetek a két nyilatkozatból

Demszky Gábor nyilatkozattervezete azt a címet viseli: "Elvi Nyilatkozat/A konszenzusos Budapest-politika alapokmánya". Németh Szilárd "Elvi Nyilatkozat/A konszenzusos Csepel-politika alapokmányáról" terjesztett be javaslatot.

Demszky nyilatkozata így kezdődik: "Mi, budapesti demokraták mindennél fontosabbnak tartjuk a rendszerváltás alapvető értékeinek képviseletét, a jogállamiság, az alkotmányos demokrácia, a szabadságjogok és az önkormányzatiság alapeszméit." Németh Szilárd bevezetője így hangzik: "Mi, csepeli demokraták mindennél fontosabbnak tartjuk a rendszerváltás alapvető értékeinek képviseletét, a jogállamiság, az alkotmányos demokrácia, a szabadságjogok és az önkormányzatiság alapeszméit." És így tovább, és így tovább. A két szöveg az értelemszerű átírásokon kívül szinte semmiben sem különbözik.

A szocialisták csepeli frakcióvezetője, Zanati Béla a két dokumentum összevetése után így nyilatkozott az ügyről: "A tettenérés tehát egyértelmű. De ettől még mi is feltettük a kérdést: van-e gondunk a szöveg tartalmával? Összességében nincs, hiszen ezekre a szándékokra tettünk esküt. De ezek után lehet-e őszinte szándékúnak tartani Németh Szilárd kezdeményezését?!"

Németh Szilárd az Indexnek elmondta: direkt terjesztette be Demszky javaslatát a csepeli testületnek, kíváncsi volt, hogy a szocialista vezetésű kerületi önkormányzat elfogadja-e azokat az alapelveket, amelyeket egyébként az MSZP is hangoztat a fővárosban. Mint kiderült, óriási zavar keletkezett a csepeli szocialistáknál, és ezután egy ideig nem tudták mit csináljanak, megszavazzák-e vagy sem az előterjesztést.

Németh állításaival szemben az Indexet a szocialista vezetésű csepeli önkormányzat úgy tájékoztatta, Németh Szilárd egyáltalán nem kért sem vitát és pláne nem kért szavazást az általa előterjesztett nyilatkozattervezetről. A jegyzőkönyv szerint Németh felolvasta a nyilatkozatot, és kérte, hogy a témára a következő testületi ülésen térjenek vissza.

Nem tudnak megegyezni, sem Csepelen, sem a fővárosban

Azóta egyébként a helyzet tisztázódott: a XXI. kerületi képviselőtestületben Németh szerint nincs esély a konszenzusra, a szocialisták nem adtak szót a Fidesz városatyáinak a nyitóülésen az alpolgármester végkielégítéséről szóló vitában, sőt újabban már az interpellációkra sem adnak választ.

Németh Szilárd egyébként elmondta, nemcsak formai változtatásokat hajtott végre a nyilatkozattervezeten, amelyet a fővárosból vett át, tehát nemcsak Budapestet javította Csepelre a szövegben, hanem érdemi módosítás is van az ő javaslatában. Ő ugyanis például Csepelről nem írja azt, hogy az önkormányzat eddig teljesen demokratikusan működött.

Érdekesség, hogy a Fővárosi Közgyűlésben Tarlós István Fidesz-frakcióvezető azután vonta kétségbe, hogy Demszky Gábor őszintén meg akar egyezni, hogy a konszenzusos nyilatkozat aláírásának másnapján, most csütörtökön Demszky a Fővárosi Közgyűlésen áterőltetett egy olyan rendeletmódosítást, amely korlátozza a gyülekezési jogot Budapesten. Ezt az előterjesztést korábban a Fidesz ellenezte, és Demszky éppen emiatt az előző közgyűlésen kénytelen volt visszavonni rendeletmódosítását, mert akkor még nem volt meg az MSZP-SZDSZ koalíciójának egyfős többsége a testületben.