Demszky népszavazást akar a budapesti olimpiáról

2006.06.14. 13:48
A főpolgármester népszavazást javasol arról, rendezzünk-e olimpiát 2016-ban. A Fidesz négy elvesztegetett évről beszél.

Népszavazás kiírását javasolta Demszky Gábor főpolgármester a Budapesten 2016-ban rendezendő olimpia ügyében a szervezést kezdeményező BOM konferenciáján szerdán Budapesten. (A BOM eredetileg Budapesti Olimpiai Mozgalom néven működött, de ezt a teljes nevet a Magyar Olimpiai Bizottsággal, a MOB-bal folytatott vita után törölték.)

A főpolgármester indítványozta, a BOM által készíttetett megvalósíthatósági tanulmány eredménye után országos népszavazás döntsön arról, hogy megpályázza-e a főváros a 2016-os olimpia megrendezését.

A Fidesz is akart olimpiát
Az Orbán-kormány idején, a 2002-es választások előtt a jobboldali kabinet is fonttolgatta az olimpia megrendezését; a Fidesz idején 2012-es olimpiára készültek. Megvalósíthatósági tanulmányt is rendeltek a PriceWaterhouseCoopers nemzetközi tanácsadócégtől, de aztán a túl magas költségek miatt - már a Medgyessy-kormány - elvetetette az ötletet.
Demszky elmondta, a népszavazást az idő szűke miatt nem lehet már az önkormányzati választásokkal egy időben lebonyolítani, a referendum kiírásához szükséges aláírások összegyűjtését ugyanakkor elkezdheti a BOM. A főpolgármester kijelentette: "szívvel-lélekkel kiáll" az olimpia szervezése mellett, ami az ország számára óriási lehetőség, de nagy felelősség is. Egy felmérés eredményét ismertetve elmondta, jelenleg a lakosság 79 százaléka támogatja a budapesti olimpia rendezését, ezt az arányt azonban tovább kell emelni, nemzeti konszenzust kell elérni. A főpolgármester a 2020-as olimpia megrendezését látta lehetségesnek, de hangsúlyozta, hogy ehhez már a 2016-os esemény megrendezésére is pályázni kell.

Szilvásy György kancelláriaminiszter szerdán azt mondta, a kormány elkötelezett híve az olimpia megrendezésének, és a megvalósíthatósági tanulmány ismeretében kész garanciát vállalni Budapest pályázatára. A Fidesz mindig is támogatta, hogy Magyarország olimpiát rendezzen, éppen ezért indított 2002 tavaszán aláírásgyűjtési akciót, amelynek során két hónap alatt több mint 700 ezer támogató aláírás gyűlt össze, köztük Demszky Gáboré is, közölte Szijjártó Péter, az ellenzéki párt szóvivője. "Sajnáljuk, hogy a főpolgármester és a kormányzat az eltelt négy évben semmit sem tett a terv megvalósulásáért. Mostani akciójuk ezért megkésett és hiteltelen" - írta közleményében Szijjártó Péter.

Vita a BOM neve miatt

A BOM-mal szemben korábban több politikus is állást foglalt, az Index korábbi cikkében írtunk arról is, hogy ez a civil szervezet nemcsak a MOB ellenszenvét keltette fel az "olimpiai mozgalom" szóösszetétel használata miatt, hanem Bakonyi Tibor MSZP-s főpolgármester-helyettes a "Budapesti" jelzőt kifogásolta.

Végül a BOM lerövidítette az elnevezését: a civil szervezet elnöksége közleményben jelentette be, hogy tiszteletben tartva a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) legutóbbi közgyűlésének határozatát, azonnali hatállyal kezdeményezi nevének "Budapesti Olimpia Mozgalom"-ról "BOM"-ra történő módosítását.

A BOM élén Szalay-Berzeviczy Attila tőzsdeelnök áll, de mint azt az Index korábban megírta, Szilvásy György, jelenlegi kancelláriaminiszter korábban tevékeny szerepet játszott a civil szervezet megalakulásában. Így nem véletlen, hogy a mostani konferencián is Demszky mellett Szilvásy vett részt.  • Hírek
  • Támogatások